BiH u opasnosti od nove recesije

Ohrabruje porast industrijske proizvodnje u BiH od 7,6 posto u prvih osam mjeseci ove u odnosu na prosjek za 2010. godinu, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić, no on je upozorio na novi val rasta uvoza, kao i na mogućnost ulaska u novu recesiju.

Po riječima predsjednik Gospodarske komore FBiH, u recesijskoj 2009. i 2010. godini, kada je u pitanju industrijska proizvodnja, BiH je imala nisku osnovicu pa to donekle objašnjava visoku stopu rasta u ovoj godini, prenosi Fena.

“Ipak, ove godine povećala se proizvodnja u određenim industrijskim granama, jer je dio naše proizvodnje izravno vezan za određene prerađivačke kapacitete u Europskoj uniji. Čim je došlo do rasta automobilske industrije u Europi povećao se i bh. izvoz aluminija i dijelova za automobile koji se proizvode u našoj zemlji”, kazao je Lasić, dodavši kako je bh. gospodarstvo, koje je stagniralo i padalo zadnje dvije krizne godine, konačno dosegnulo razinu iz 2008. godine.

No, nije sve tako ružičasto, upozorio je Lasić, istaknuvši da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen snažan rast uvoza i deficita u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a tu je i opasnost od nove recesije.

“Da svijet slučajno zahvati druga recesija, na što upozoravaju svjetski ekonomisti, mi ćemo opet potonuti. Hoće li se to dogoditi ne ovisi od nas i mi na to ne možemo utjecati”, kazao je Lasić.

Zabrinjavajuće je i podatak o pada pokrivenosti uvoza izvozom, koji sada iznosi 54 posto na razini BiH.

Lasić smatra kako država ne čini ništa da se riješi ovaj problem koji već godinama guši bh. ekonomiju, iako ima mehanizme za to.

“Svi naši međunarodni ugovori o vanjskoj trgovini potpadaju pod opći ugovor Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji omogućava niz zaštitnih mjera u slučaju prekomjernog uvoza ili nanošenja ozbiljne štete domaćoj proizvodnji. Ti mehanizmi zaštite ugrađeni su i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, u Ugovor o slobodnoj trgovini zemalja središnje Europe (CEFTA), kao i u Ugovor o slobodnoj trgovini s Turskom. Međutim, mi ne primjenjujemo ono što smo usvojili. Inače, najveći problem ove države je neprimjena zakona i nepoštivanje zakona. Preko 90 posto naših zakona su odlični zakoni, ali mi ih jednostavno izbjegavamo primjenjivati”, tvrdi predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Po njegovim riječima, najveći problem je u oblasti poljoprivrede, gdje je u prvih osam mjeseci ove godine ostvaren minus od gotovo milijardu i pol maraka. Izvezeno je poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 467 milijuna maraka, a uvezeno čak 1,84 milijardi.

“Najveći dio deficita državi donosi poljoprivreda, iako bi BiH, uz dobru ekonomsku politiku, mogla zadovoljiti sve svoje potrebe za hranom. Apsurdno je da se bez ikakvih ograničenja uvozimo krumpir, kupus, šljivu ili jabuku, kada imamo potencijale da proizvodimo dovoljnu količinu tog voća i povrća i za vlastite potrebe i za izvoz”, kazao je Lasić.

On se osvrnuo i na pokretanje inicijative Gospodarske komore FBiH da članstvo u Komori ponovno bude zakonski obvezno za sve gospodarske subjekte, s obzirom da je to, kako je rekao, europska praksa.

“Želimo da Gospodarska komora FBiH bude legalni i legitimni predstavnik ukupnog gospodarstva pred institucijama vlasti i uprave. Mala i srednja poduzeća čine više od 90 posto ukupnog broja poduzeća u BiH i njih sada nema tko zastupati. Kada bi se ponovno uvelo obvezno članstvo došlo bi i do snižavanja izdvajanja za komorski sustav, za što sada članice plaćaju oko 8 promila od bruto plaće, a ako bi se prihvatila naša inicijativa plaćalo bi se oko 3 promila”, zaključio je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • pomalo smješan naslov znajući da je BIH u recesiji od svog osamostaljenja, i po gospodarskom pitanju teško da će ikad iz nje izaći…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.