BiH u ledu: Oboren stoljetni rekord, gradovi bez grijanja, zaleđene cijevi i rijeke

Polarna hladnoća koja već danima stvara probleme većem dijelu Europe u nedjelju je u BiH donijela i stoljetne temperaturne rekorde. Naime, u Jajcu se živa u termometru spustila do -24,2 °C, što je najniža temperatura zraka izmjerena u posljednjih stotinu godina!

Ekstremni minusi

Izdano je novo, produljeno upozorenje za niske temperature zraka do 12. siječnja. Jutarnje temperature su u granicama narančastoga, od -20 do -10 stupnjeva, a dnevne uglavnom u granicama žutoga, od -10 do -5.

Jajce, u kojem su se jučer zamrznule brojne cijevi, nije bilo i najhladnije u BiH, najniža temperatura izmjerena je u Sokolcu i iznosila je -28 stupnjeva, piše Večernji list.

Sarajevo je jučer ujutro bilo najhladniji glavni grad u Europi. U glavnom bh. gradu su, prema podacima Federalnoga hidrometeorološkoga zavoda, u nedjelju u 7 sati izmjerena -22 stupnja. Samo najhrabriji, odnosno oni koji su zbog obveza bili na to prinuđeni, u nedjelju su napuštali svoje domove.

Iznimne hladnoće zabilježilo je Bugojno, -25; Jajce, Zenica -24; Bjelašnica -23; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla -22; Bijeljina -21; Goražde -19; Srebrenica -18; Kupres -17; Sanski Most, Zvornik -16; Bihać -15; Banja Luka, Gradačac -14; Livno -13.

I Hercegovina se u nedjelju probudila s debelim minusima pa je tako u Mostaru, Trebinju i Čapljini izmjereno -9 stupnjeva, dok je u Neumu bilo -5. Zbog niskih temperatura brojni građani ostali su bez vode jer su se zaledile cijevi, a Zeničani i Dobojlije su na polarnoj hladnoći ostali i bez grijanja. U Zenici je došlo do kvara na daljinskom grijanju, uslijed čega je cijeli grad na -24 stupnja ostao bez grijanja.

“Zbog tehničkih problema na kotlu broj 2 za proizvodnju toplinske energije u pogonu ‘Energetika’ i nemogućnosti pokretanja kotla br. 1 kao alternative, došlo je do prestanka isporuke grijanja”, priopćili su iz ArcelorMittala. U Doboju su bez grijanja ostali pojedini dijelovi grada zbog kvara na jednom kotlu gradske Toplane.

Zaleđene rijeke

Koliko je hladno, govori i zaleđena rijeka Bosna u Zenici. Mještani kažu da je se rijeka i prije ledila, ali da se nikada ledeni pokrivač nije tako dugo zadržao. U Derventi se rijeka Ukrina zaledila na više mjesta i formiran je debeo sloj leda po kojem se može kretati.

Zaledilo se i Buško jezero. U kanjonu rijeke Sutjeske, Vrataru, na magistralnoj cesti Foča – Gacko temperatura se spustila na -31 stupanj pa se rijeka zaledila i uz to što na ovom dijelu ima najbrži tok, prenosi lokalni portal.

Predsjednik Spasilačkoga kluba Volf Nenad Ikonić kaže da nikada u životu nije bio na hladnijem mjestu.

“Temperatura je -31 stupanj, a udari vjetra dosezali su i do 150 km na sat. Sutjeska se zaledila i moglo bi se prešetati po ledu s obale na obalu, a to ne pamte ni najstariji mještani Tjentišta”, kazao je Ikonić.

Građanima se preporučuje da bez veće potrebe ne izlaze iz domova, posebno kronični bolesnici, trudnice i djeca. Ulice su pod ledom pa treba paziti prilikom kretanja da ne bi došlo do lomova.

Dr. Aida Gavranović za Klix.ba kazala je da posljednjih nekoliko dana u Sarajevu nije zabilježen povećan broj lomova, ali se pacijenti javljaju zbog simptoma gripe, odnosno viroznih stanja.

“Pacijenti nam se najčešće javljaju zbog povišene temperature. Više od 200 pacijenata svakodnevno primimo u ambulantu na 24 sata. Najčešći simptomi viroznih stanja su povišena tjelesna temperatura, grlobolja, suh kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima”, kazala je Gavranović. Ako morate izaći, dobro se utoplite, zaštitite lice i glavu. Ljubiteljima planina preporučuje se da se ne upuštaju u avanture jer su i temperature, posebno na planinama, jako niske, a praćene su i olujnim vjetrom.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: