BiH u dvije godine izgubila tri razreda u prometnim nesrećama

Na cestama BiH svakog dana pogine jedna osoba, a 20 bude teže ili lakše ozlijeđeno. Među njima najviše je mladih u dobi od 18 do 23 godine. Iza hladnih statistika i brojeva stoje tužne i tragične sudbine, prekinute mladosti, ugašene budućnosti, uništene obitelji, očaj dugih noći i praznih srca.

Iz školskih klupa u smrt

I dalje na našim cestama svakodnevno viđamo male glave iza velikih upravljača kako jure svoj san, dok žive neki film ili priču. Njihova percepcija rizika, opasnosti, nesreće, tragedije i odgovornosti zamagljena je čežnjama, iščekivanjima, emocijama, a hlađenje nastaje, nažalost, tek kada se nešto dogodi.

To su mladi od 18 do 23 godine koji najčešće ginu na cestama BiH i koji su najčešće krivi za prometne nesreće, a oni su uglavnom učenici, studenti ili nezaposlene osobe koje uzdržavaju roditelji koji im plaćaju vozačke dozvole, kupuju aute i toče gorivo, piše Večernji list BiH.

Nesreća koju je u Bijeljini izazvala pijana maturantica samo je jedna u nizu prometnih koje su u posljednje vrijeme izazvali učenici završnih razreda srednjih škola. Ravnatelj Agencije za sigurnost prometa RS-a Milija Radović iznio je stravičan podatak da je u posljednje dvije godine u Republici Srpskoj doslovno poginuo cijeli razred maturanata.

Tijekom 2016. godine na području RS-a poginulo je 13 osoba dobi od 18 do 21 godine, a prethodne godine njih 14. Situacija u FBiH još je i lošija. Samo u prošloj godini poginula je 21 osoba starosti između 18 i 20 godina te 20 osoba starosti od 21 do 24 godine.

Identična situacija bila je godinu ranije. Glavni uzroci prometnih nesreća su najčešće neprilagođena brzina, a značajan udio ima i alkohol. Iako su poginuli bili punoljetni, veliki broj njih u trenutku kad im se život ugasio još nije napustio školske klupe.

Bili su srednjoškolci završnih razreda. Promatrajući te podatke dolazi se do zaključka kako su gotovo tri prosječna razreda maturanata život izgubila na bh. cestama.

Oprez roditelja

Ne može se i ne treba krivnja za postupke punoljetne djece prebacivati na roditelje, ali roditelji trebaju i moraju dobro razmisliti što zapravo rade kada urgiraju za polaganje vozačkog preko veze, kada urgiraju za brisanje ili bar smanjivanje kazne za prometne prekršaje i kada popuštaju pred molećivim očima svoje djece.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.