BiH u 2022. ulazi s proračunom iz 2020.

Vijeće ministara BiH donijet će odluku o privremenom financiranju za prvi kvartal iduće godine i gotovo je sigurno da će se i nova 2022. godina završiti bez usvojenog Proračuna te da će institucije na razini BiH moći potrošiti samo ono što su dobile 2020. godine.

I ranije smo pojasnili da će srpski predstavnici u institucijama BiH sudjelovati u donošenju samo onih odluka koje su u interesu građana. Kako ne bismo doveli u pitanje primanja velikog broja zaposlenih, odobrit ćemo odluku o privremenom financiranju za idući kvartal 2022. godine, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a prenose agencije, dodajući da se nada da će za razliku od ove, u 2022. godini biti usvojen Proračun BiH i da više neće biti potrebno donositi odluke o privremenom financiranju, prenose Nezavisne.

U Ministarstvu financija i trezora BiH rekli su da su odluku o privremenom financiranju već pripremili i dostavili Vijeću ministara BiH za razdoblje siječanj – ožujak 2022. godina.

Financiranje u navedenom razdoblju će se realizirati na temelju jedne četvrtine proračuna koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH za 2020. godinu, rekli su nam u Ministarstvu financija i trezora BiH.

To praktično znači da će se institucije Bosne i Hercegovine u 2022. godini financirati na osnovu proračuna koji je usvojen 2020. godine, a ako se uzme u obzir da se Vijeće ministara BiH često formira sa zakašnjenjem od godinu dana, pitanje je hoće li institucije BiH i u 2023. godini imati dokument na osnovu kojeg će se finansirati.

Kada je riječ o proračunu za 2022. godinu, gotovo je sigurno da on neće biti usvojen, a to je potvrđeno iz nekoliko izvora u samom Vijeću ministara BiH, jer i u ovoj godini nije bilo moguće postići dogovor o proračunu za 2021. godinu, a posebno neće biti moguće u idućoj godini s obzirom na blokadu institucija BiH, a i činjenicu da su iduće godine izbori, kada se, po pravilu, u institucijama BiH malo šta radi.

Procedura je takva da suglasnost na proračun mora dati i Predsjedništvo BiH, koje službeno Parlamentarnoj skupštini BiH i predlaže taj dokument, a što je u ovim okolnostima ravno čudu. I proračun za 2021, odnosno nacrt, Predsjedništvo BiH je ranije vratilo na doradu, tako da u idućoj godini ne treba očekivati da taj dokument uopće dođe do Predsjedništva BiH, ispričali su izvori Nezavisnih novina.

Prva prepreka za proračun u 2022. godini je Dokument okvirnog proračuna institucija BiH za idućee tri godine. Ovaj dokument treba usvojiti Fiskalno vijeće BiH i on je preduvjet za izradu proračuna za iduću godinu, međutim na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća nije postignut dogovor jer Republika Srpska ne želi pristati na uvećanje proračuna od oko 30 milijuna KM.

Nakon što Fiskalno vijeće usvoji ovaj dokument za razdoblje 2022. do 2024. godine Ministarstvo financija i trezora će pripremiti Nacrt dokumenta okvirnog proračuna 2022-2024. godina i isti dostaviti Vijeću ministara BiH, rekli su u Ministarstvu financija i trezora BiH.

U ovom ministarstvu ističu da nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Dokument okvirnog proračuna institucija BiH za iduće tri godine, Ministarstvo financija i trezora će pripremiti Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu i isti dostaviti Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru.

Prvo suglasnost treba postići Fiskalno vijeće BiH, gdje sjede entitetski ministri financija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH, gradonačelnik Brčko distrikta i guverner Centralne banke BiH, a s obzirom na to da se traži povećanje proračuna institucija BiH, Republika Srpska neće pristati na to i gotovo je sigurno da će se u 2022. godini institucije financirati na osnovu proračuna iz 2020. godine, ispričali su izvori Nezavisnih.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.