BiH: U 2021. godini registrirano 15.468 migranata

U BiH ove godine nije došlo do značajnijeg pada broja registriranih migranata u odnosu na prošlu godinu, ali je značajno manji broj osoba koje su zatražile azil.

Od siječnja do prosinca ove godine ukupno je registrirano 15.468 migranata, a riječ je najvećim dijelom o državljanima Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Irana i drugih zemalja.

U prošloj godini broj registriranih migranata je iznosio 16.190, što ukazuje na to da ove godine nije došlo do značajnog pada u odnosu na prošlu godinu, rečeno je Feni iz Službe za poslove sa strancima.

U BiH se u privremenim prihvatnim centrima nalazi oko 2400 migranata, a izvan centara ih je oko 578. Prema podacima o broju migranata koji su zatražili azil u BiH u posljednje četiri godine, može se uočiti kako se taj broj drastično smanjuje.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrdili su kako je 2018. zahtjev za azil zaprimljen za 1572 osobe (961 zahtjev), koje dolaze iz Irana, Pakistana, Afganistana, Sirije, Iraka i drugih zemalja, a u 2019. godini za 785 osoba (333 zahtjeva), koje dolaze iz Iraka, Irana, Afganistana, Turske, Pakistana i ostalih zemalja.

U 2020. zaprimljeni su zahtjevi za azil za 245 osoba (138 zahtjeva), dok je u 2021. zahtjev za azil zaprimljen za 153 osobe (111 zahtjeva), koje dolaze iz Afganistana, Pakistana, Turske, Irana, Maroka, Iraka…

Sve to pokazuje da je broj zahtjeva za azil ove godine gotovo devet puta manji u odnosu na 2018. godinu. Podsjetimo, premijer USŽ-a Mustafa Ružnić nedavno je kazao kako je otvorenjem i stavljanjem u funkciju kampa Lipa na ulicama gradova USŽ-a sve manje migranata i stanje je zadovoljavajuće.

U listopadu 2018. samo na ulicama Bihaća bilo je 9500 migranata, a samo godinu dana poslije ta brojka je došla do 49.000 osoba koje su rutom preko Bihaća tražili put do EU-a. Od travnja 2018. do studenoga 2021. u USŽ-u je stiglo oko 130.000 migranata.

Zatvorili smo divlje kampove, privremene kampove u privatnim prihvatnim centrima zbog slijevanja novca u privatne džepove, dali smo lokaciji za migrantski kamp izvan naseljenog mjesta, a zatvaranjem kampova Dom umirovljenika, Krajina Metal, Vučjak, Trnovi, Sedra, Bira, smanjili smo žarišta u gradovima, kazao je Ružnić.

Kako bi se spriječio njihov dolazak u grad i osigurao boravak u kampovima, migrantima su zabranili korištenje javnog prijevoza.

Mjere zatvaranja nekih kampova, kao i divljih kampova te izmještanja migranata izvan naselja, poskupila je ruta na području USŽ-a, otežani su im uvjeti i smanjen je priliv u našu županiju, dodao je Ružnić.

Miral od 1300 migranata u ožujku 2021. sada ima 380 osoba, ali je i on pred gašenjem.

Na pitanje što se očekuje na proljeće 2022. godine, Ružnić je kazao da još nije poznato što će biti s obzirom na to da se očekuje priljev migranata iz Sirije i Afganistana, ali da moraju svi biti spremni i imati rješenje.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.