BiH traži od Hrvatske obustavu izgradnje Pelješkoga mosta

Zasstupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su na dijelu sjednice u srijedu, koji je trajao do kasno uvečer, između ostalog, zaključili da se Hrvatskoj pošalje nota o obustavi svih radova na izgradnji Pelješkoga mosta dok se ne postigne obostrana suglasnost. Usvojena je inicijativa zastupnice Hanke Vajzović (DF) o budućim koracima koje je potrebno poduzeti.

Detaljno izvješće

“Zadužuje se Vijeće ministara BiH pripremiti i najkasnije do sljedeće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH svim zastupnicima dostaviti cjelovito i detaljno izvješće o aktivnostima vezanim uz izgradnju Pelješkoga mosta i događanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja”, stoji u inicijativi.

Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi sve sporazume – ugovore ili druge akte potpisane od BiH, a vezano uz granicu BiH i Hrvatske, kao i izgradnju i odobrenje aktivnosti izgradnje mosta Pelješac.

Zaključeno je da se Hrvatskoj uputi nota da se obustave sve aktivnosti u vezi s izgradnjom mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, kao i da se sve nadležne institucije za to pitanje aktivno uključe u ove aktivnosti.

Izvještavati Parlament

Usvojen je i zaključak u kojem se Ministarstvo prometa i veza BiH zadužuje pratiti aktivnosti oko tog pitanja i o tome izvještavati Parlament.

Hrvatska već radi na izgradnji Pelješkog mosta, a konkretni radovi trebali bi početi najesen. Rok za završetak izgradnje je tri i pol godine. Taj projekt podržat će i EU s 357 milijuna eura. Mnogi u BiH smatraju kako će ovaj projekt pomorski zatvoriti BiH, onemogućavajući prolazak velikih brodova ispod Pelješkog mosta prema Neumu i sl.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović nedavno je izjavio kako BiH i RH nisu ratificirale u parlamentima sporazum o granici, a pitanje izgradnje Pelješkog mosta pitanje je svih pitanja za budućnost pristupa BiH otvorenom moru. Zbog svega toga, to je pitanje i pokrenuto u Parlamentu BiH, a rezultiralo je zaključkom kojim će se tražiti da Hrvatska obustavi radove do postizanja obostranog dogovora, prenosi Večernji list BiH.

Ovaj zaključak došao je upravo u vrijeme kada se u Sarajevu treba održati zajednička sjednica dviju vlada – BiH i Hrvatske.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Bože sačuvaj dokle ide ovo ludilo bošnjačko,njihovamržnja i zloba prema hrvatima…Plenković im juče podilazi u Sarajevu oni nas očima ne mogu gledati-.

  • Izlaz Bosne na more u Neumu jetrgovina okupatota mlecana i turaka tu nema pravne valjanosti kakva besmislica Staje sa izlazom dolje u crnoj gori njihovi partizani su to davno rjesili svaka cast a vidi hrvatina???

  • Plenkoviću traži nazad Neum koji su dva OKUPATORA ,Mlečani Turci trgovali sa tuđim teritorijam bez imali prava, naprotiv.
    Tražite Neum nazad i gradite šta treba i hoćete jer je Neum i povjesno i geigrafski hrvatski.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.