BiH: Sve više građana zbog kredita ostaje bez imovine

Na osnovu naplate potraživanja, od ukupno 602.000 KM banke u Republici Srpskoj su prošle godine aktivirale hipoteke kod 35 građana koji nisu uredno izmirili svoje kreditne obveze.

Službena statistika pokazuje da je riječ o dužnicima koji su izgubili u utrci s otplatom kredita, zbog čega su ostali bez imovine, piše Blic.rs.

Iz Udruženja za zaštitu jamaca BiH kažu da se hipoteke aktiviraju i nad njihovom imovinom, često i prije nego što banke pokušaju namiriti kod dužnika.

– Apsurdno je da sudovi donose presude da se ide na imovinu jamca prije nego što se iscrpe sve mogućnosti naplate od dužnika. Međutim, i to se događa tako da se jamcima uzima namještaj i aktiviraju hipoteke nad imovinom. Međutim, građani su se dozvali pameti, pa sve rjeđe pristaju biti jamac otplate kredita, posebno kada je riječ o kupovini stana. Pored krize, i to je jedan od razloga zašto su stambeni krediti u stagnaciji – ističe član Upravnog odbora spomenutog udruženja Mika Nikić.

Službeni podaci također pokazuju da se sve manji iznosi kredita u RS-u osiguravaju nekretninama.

Krajem 2016. ukupna zaduženost u RS iznosila je 4,55 milijardi KM, od čega se na kredite osigurane nekretninama odnosilo 1,85 milijardi KM ili 40,5 posto ukupnih kredita.

– Krajem 2010. ukupni krediti bankarskog sektora iznosili su 3,9 milijardi KM. Na kredite osigurane nekretninama odnosilo se 2,2 milijarde KM ili 57 posto ukupnih kredita – kažu iz Agencije za bankarstvo RS.

Jedan od razloga je i to što u RS-u građani sve više uzimaju kredite za opću potrošnju, a sve manje za rješavanje stambenog pitanja ili pokretanje nekog biznisa.

Krediti za opću potrošnju prošle godine su iznosili 1,4 milijarde KM, što je za dva posto više u odnosu na godinu ranije. S druge strane, za kupovinu stanova građani su se prošle godine zadužili 531,1 milijun KM, približno isto kao 2015. godine.

Krediti za obavljanje djelatnosti iznosili su 121,1 milijun KM i 5 posto su manji u odnosu na godinu ranije. Ukupna prosječna zaduženost po stanovniku u RS prošle godine iznosila je 2.350 KM i povećana je za 41 KM u odnosu na 2015.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.