BiH: Svako treće domaćinstvo ima oružje

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanske županije ponovno su intenzivirali kampanju „Izaberi život bez oružja“, a, kako je rekao glasnogovornik MUP-a SBŽ Rusmir Prohan, građani se redovno odazivaju.

Prema najnovijim podacima MUP-a SBŽ, dragovoljno su predane dvije ručne bombe, plinski pištolj, automatska puška i 60 komada metaka različitoga kalibra.

Nakon provjere njegove ispravnosti, oružje će biti uništeno, a ako bude riječ o nekim povijesnim primjercima, bit će predano muzeju. U prethodnim dvjema godinama MUP SBŽ bilježi dobre rezultate. Prikupljeno je 50 do 60 automatskih lovačkih pušaka i pištolja na godišnjem nivou.

– To je otprilike 50 do 60 kaznenih djela koja su se mogla izvršiti, a ovime smo to spriječili i poboljšali sigurnost građana – kazao je Prohan, javlja Dnevni avaz.

I u Sarajevskoj županiji aktualna je akcija “Žetva”, a – kako ističu iz MUP-a Sarajevske županije – akcija je stalno otvorena i građani mogu donijeti bilo kakvo oružje i predati ga bez sankcija. U protekloj godini u ovoj kampanji prikupljena je veća količina oružja.

– Važno je probuditi svijest građana, da shvate da je nelegalno oružje velika opasnost – kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije.

Iz ureda UNDP-a u BiH, koji se bavi ovim pitanjem, navode da se u posjedu civila u BiH nalazi oko 1,1 milijun komada naoružanja, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • U bošnjaka svako domaćinstvo ima dvije duge cjevi,samo da znate oni se spremaju tko da će nesretni rat sutra.Kako su srbi prije rata letili za oružjem ovi to danas čine i naoružavaju se.To je istina i tu je upetljana i politika bošnjaka koja stalno priziva ratne,nacionalne sukobe i spominje neke nove ratove ponovo.Samo vidite izjave Sefera,Komšića,Cerića,Reufa Bajrovića,ĐŽafirovića,Kaplana i sve vam je jasno.Oviljudi tko da su u 1992 i 1993 god.takvu retoriku koriste.

Komentiraj: