BiH: Svaki sedmi građanin nema zdravstveno osiguranje

Približno 450 tisuća građana Bosne i Hercegovine nema osnovno zdravstveno osiguranje, što znači da je upitna liječnička i uopće medicinska skrb za svakog sedmog stanovnika ove zemlje, piše Večernji list BiH.

Podaci su to nevladine organizacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA).

Iz ove mreže upozoravaju kako je jedan od glavnih razloga ovakvog stanja velika nezaposlenost i restriktivne mjere kod prijave na burzu rada, posebno u Federaciji.

Naime, u ovom entitetu postoji rok u kojem se nezaposlena osoba mora prijaviti na burzu rada.

Stanje u entitetima

Ako to ne uradi u roku od mjesec dana, gubi pravo na zdravstveno osiguranje koje je zapravo jedina “privilegija” koju imaju stotine tisuća onih koji su evidentirani u zavodima za zapošljavanje.

Mali je broj onih koji su preko burzi rada doista i došli do posla pa je javna tajna kako je zdravstveno osiguranje jedini motivirajući čimbenik nezaposlenima da se prijavljuju u ovu ustanovu.

Broj onih koji su izgubili status na burzi rada, a time i zdravstveno osiguranje, povećan je nakon porezne revizije u kojoj su svi koji su imali bilo kakve prihode automatski brisani iz evidencije zavoda.

U Republici Srpskoj ne postoji rok za prijavu na burzu rada, ali je i uz to broj onih koji nemaju zdravstveno osiguranje u tom entitetu nešto veći nego u Federaciji.

Situacija bi, barem u Federaciji, mogla biti nešto povoljnija za one koji nemaju zdravstveno osiguranje ako se u novom entitetskom zakonu izbriše rok za prijavu na burzu rada.

Time bi se mnogima koji danas nisu zaposleni i nemaju zdravstveno osiguranje na nekoj drugoj osnovi omogućilo da prijavom na burzu rada dođu i do besplatne zdravstvene skrbi.

HNŽ: “Markice” se mogu kupiti do 28. veljače

Ranjivost zajednica

Pod motom “Zdravlje je pravo, a ne privilegija” ICVA je još prije nekoliko godina pokrenula kampanju kojom se apelira na zavode zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove da poštuju i primjenjuju zakon prema kojem svako dijete do 18 godina, osoba starija od 65 i trudnice/rodilje do šest mjeseci starosti djeteta, a koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, moraju imati bezuvjetnu besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Iz ICVA-e su u okviru kampanje upozoravali i da većina županija ne primjenjuje federalni zakon iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja te je cilj kampanje bio motivirati građane da traže svoja prava.

Na problem osiguranja zdravstvene skrbi za sve građane u BiH pozornost javnosti prije nekoliko godina skrenuo je i film bh. oskarovca Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza“, u čijem je fokusu jedna romska obitelj bez zdravstvenog osiguranja.

Upravo su ranjive manjinske zajednice, poput romske, česte žrtve administrativnog onemogućavanja prava na osnovnu zdravstvenu skrb. Tu je i problem zdravstvene skrbi povratnika u ruralnim sredinama te neodgovarajući teritorijalni raspored zdravstvenih ustanova.

Prerani odlazak! U teškoj bijedi umro bosanski glumac

 

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Nitko ne bi trebao biti bez zdravstvenog.
    Rodio se i mora mu društvo osigurati ne samo zdravstveno nego i socijalnu skrb od koje može preživjeti.A onda šta sa 64 % umirovljenika koji primaju 326 KM i radnicima koji imaju plaću 500-600 KM ?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.