BiH se do 1. travnja mora izjasniti o sankcijama Rusiji i Bjelorusiji

Posebni predstavnik EU za BiH i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler, uz nazočnost predstavnika osam veleposlanstava država EU, uručio je u petak zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasovanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je Bevanda guverner BiH u EBRD-u, veleposlanici EU su istaknuli da 1. travnja 2022. godine istječe rok za glasovanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

Kako je istaknuto tijekom sastanka, rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije/kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

Tijekom razgovora o ovim temama ministar Bevanda je upoznao sudionike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovalo Vijeće ministara BiH te je ove rezolucije uputio na današnju sjednicu Vijeća uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Ministar Bevanda naglasio je da je suradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji financira milijunske projekte na području cijele BiH te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadani u EBRD-u.

Foto: Ministarstvo financija i trezora BiH

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja proračuna za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalno vijeće BiH još nije usvojilo Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg proračuna u Ministarstvu financija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju proračuna.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s financiranjem općih izbora ove godine, ministar Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne te da Ministarstvo financija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obavit će svoje dužnosti kada se ispune potrebni uvjeti, a jedan od glavnih je usvajanje proračuna za ovu godinu.

Sastanku su, osim posebnog predstavnika EU za BiH Sattlera, nazočili: veleposlanik Republike Italije Marco Di Ruzza, veleposlanik Republike Poljske Jarosław Lindenberg, veleposlanica Kraljevine Španjolske Maria Teresa Lizaranzu, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić, te ekonomski konzultant u veleposlanstvu Češke Ondrej Picka, zamjenica veleposlanice Republike Njemačke Petra Sabine Kochendörfer, zamjenica veleposlanice Nizozemske Mina Noor i zamjenik šefa misije, prvi tajnik u Švedskom veleposlanstvu u BiH John Skoglund, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Kakve sankcije, uopce nemate pojma za sto se izjasnjavate,neutralni smo pa neka ratuje tko hoce,u pozadini su interesi svjetskih sotona.

  • Nema sankcija za ruse pa bogamu draga svi ovisimo o njima a vi krepajite a mi necemo u svadju sa bratski slavenskim narodom a vi pederi gladujte i placajte plin i hranu zeljezo itd ameri vas loze ko pudlice

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.