BiH Rusiji podvalila 19 tona jabuka iz Somalije

Prethodno je iz BiH na tržište Ruske Federacije izvezeno 18 tona breskvi porijeklom iz Gvineje, koje su, također, praćene falsificiranim fitosanitarnim certifikatom iz BiH

Na poligonu u blizini ruskog grada Smoljensk prije nekoliko dana uništeno je više od 19 tona jabuka iz BiH, koje su, kako navodi Dnevni avaz uvezene je na teritorij Ruske Federacije iz Bjelorusije, a praćene su fitosanitarnim certifikatom naše države. Službenici ruske carinske službe naknadnom provjerom utvrdili su da se radi o 19 tona somalskih jabuka.

”Kako su ustanovili pripadnici ruske federalne fitosanitarne službe Rosseljnadzor, više od 19 tona jabuka u jednoj pošiljci uvezeno je u Smoljensku regiju iz Bjelorusije, a praćene su falsificiranim reeksportnim certifikatom Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Rosseljnadzora.

Nakon potvrđivanja porijekla sve jabuke su na odgovarajući način uništene na specijalnom poligonu u blizini Smoljenska.

Dnevni avaz podsjeća kako je ruska fitosanitarna inspekcija svoj posao u BiH okončala još 20. kolovoza, a samo nekoliko dana nakon toga objavila je i izvještaj, u kojem je ustanovila niz ozbiljnih nedostataka fitosanitarnog sustava BiH. Na taj način privremenu zabranu voća i povrća iz BiH učinila je, praktično, stalnom.

”Ovakva odluka, međutim, izgleda da nije opametila pojedine nesavjesne proizvođače voća i povrća iz BiH”, piše Avaz te navodi kako je prethodno iz BiH na tržište Ruske Federacije izvezeno 18 tona breskvi porijeklom iz Gvineje, koje su, također, praćene falsificiranim fitosanitarnim certifikatom iz BiH. Poznato je da je 18 tona gvinejskih breskvi bilo kap koja je prelila čašu strpljenja ruske strane, nakon koje je uslijedila zabrana izvoza iz BiH u Rusiju.

Ove činjenice potvrđuju da je reeksport voća preko BiH uzeo maha, a radi li se o novoj pošiljci koja je nekim kanalima stigla do Rusije usprkos zabrani ili o pošiljci koja je ostala u Bjelorusiji prije stupanja na snagu privremene zabrane, nije poznato.

(Avaz)


1 komentar

  • ka i sve …zelena mafija ..uspješni gospodastvenici ..donjeli kriminalni zakon prema sebi a sve za prokletu za lovu …i sve transparentnoooo..osim ovih podvaljenih i otkrivenih jabučicaaaaa….:)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.