BiH rekorder za prometne prekršaje duguje gotovo 60.000 KM

Najveći dužnik po osnovu neplaćenih kazni za prometne prekršaje u BiH trenutno ima dugovanje u iznosu od 59.966 KM, potvrđeno je u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, nemogućnost prinudne naplate ovih dugovanja je najčešći razlog gomilanja duga.

MUP RS vodi evidencije o izrečenim kaznama za prometne prekršaje, a u slučaju dugovanja za iste, prinudnu naplatu vrši drugi republički organ uprave, odnosno Porezna uprava RS, ističu u MUP-u RS, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, Zakonom o prekršajima RS propisano je da ovlašteni organ može izreći prekršajnu sankciju putem izdavanja prekršajnog naloga, u skladu s postupkom koji je propisan ovim zakonom.

Gomilanje dugova

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, govoreći o najčešćim razlozima nakupljanja duga po osnovu prometnih prekršaja, istaknuo je da, ukoliko prođe godinu dana, a ne platite kaznu za prometni prekršaj, onda MUP RS šalje zahtjev Poreznoj upravi RS da izvrši prinudnu naplatu.

Međutim, obično je u tim slučajevima riječ o ljudima koji nigdje ne rade, nemaju imovinu na sebi, čak ni auto kojim čine prekršaje nije na njima, nego na nekom drugom, pojašnjava Radović za Nezavisne.

Istaknuo je da u tim slučajevima Porezna uprava RS obavijesti MUP RS da nije bila u mogućnosti izvršiti prinudnu naplatu.

Na taj način se dug gomila, njega policija zaustavlja, on nema vozačku, napiše mu kaznu i onda se te kazne vremenom samo gomilaju, rekao je Radović.

Dodao je da je promjenom posljednjega Zakona o prekršajima rečeno da, ako kazna ne bude plaćena u roku od tri godine od dana izricanja prekršaja, onda se kazna pretvara u zatvorsku kaznu.

Dan zatvora 100 KM

Iz MUP-a RS objašnjavaju da, s obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima stupio na snagu u prosincu 2016. godine, nadležni organi će navedene odredbe zakona primjenjivati od prosinca 2019. godine.

Mislim da je dan zatvora 100 KM, pa sada kada se tih skoro 60.000 maraka, koliko iznosi najviša kazna, podijeli, onda se izračuna koliko je to dana zatvora. Od policije ide zahtjev postupajućem sucu da se kazna pretvori u kaznu zatvora, ističe Radović.

Smatra da je sustav naplate kazni za prometne prekršaje još nedovoljno efikasan te da sve dosta ovisi od sudske prakse.

Sudska praksa je u pojedinim županijama FBiH, a imali smo i kod nas u Istočnom Sarajevu i Palama takvu praksu, da se vozačima oduzima vozilo jer prema Zakonu o prekršajima imate mogućnost da oduzmete predmet kojim je izvršen prekršaj, istaknuo je Radović.

Oduzimanje vozila najbolje rješenje

Naglasio je da Agencija za sigurnost prometa RS ima u planu provesti edukaciju sudaca i tužitelja kada su u pitanju prekršaji i kaznena djela protiv sigurnosti prometa.

Jedna od tema će biti upravo ovo, jer država mora biti pametnija od onog tko pravi prekršaje, zaključuje Radović.

Ševal Kovačević, vještak prometne struke, kazao je za Nezavisne da je najbolje rješenje ovog problema oduzimanje vozila kojim se čine prekršaji.

Kada vozilom upravlja osoba koja konstantno vozi neprilagođenom brzinom, prolazi kroz crveno, vozi pod djelovanjem alkohola, onda to vozilo više nije obično prijevozno sredstvo, već “mitraljez u rukama neodgovornih ljudi, rekao je Kovačević i dodao da je gomilanje duga za prometne prekršaje pokazalo neefikasnost države u ovoj oblasti.

Istaknuo je da bi vozilo trebalo oduzeti, čak i ako ono nije u vlasništvu osobe koja je izvršila prekršaj.

Kada kazne budu naplaćene, onda neka vlasnik vozila na sudu rješava nastalu situaciju s onim tko je upravljao njegovim vozilom, ističe Kovačević.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.