BiH: Prosječna obitelj banci duguje 7306 KM

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5 milijardi KM. Iako su bankovni kriteriji za dodjelu kredita najstroži, prosječni Bosanci i Hercegovci najradije “posuđuju” od banaka, piše Večernji list BiH.

Po glavi stanovnika

U BiH živi nešto više od 3,5 milijuna stanovnika te, prema računici, svatko, pa i ono tek rođeno dijete, banci duguje 2407 KM. Računajući po obiteljima, svaka obitelj banci treba vratiti 7306 KM.

Od ukupne kreditne zaduženosti, oko 93%, odnosno 7,8 milijardi KM, ovdašnje pučanstvo “posudi” od banaka. Oko 550 milijuna KM uzme od mikrokreditnih organizacija, a još oko 30 milijuna vraća leasing kućama.

Oko tri četvrtine ukupnoga iznosa plasirano je u FBiH. Tako su banke u FBiH odobrile oko 5,8 milijardi KM, mikokreditne organizacije oko 350 milijuna KM, a leasing kuće oko 28,5 milijuna.

Stanovnici RS-a su skromniji u prohtjevima. Na kraju ožujka ove godine zadužili su se “tek“ oko 2,2 milijarde maraka. U RS-u su banke bile “šire ruke” od svojih federalnih kolega pa su odobrile nešto više od dvije milijarde maraka kredita. Oko 180 milijuna stanovnici RS-a uzeli su od mikrokreditnih organizacija, a tek manje od 1,5 milijuna KM od leasing kuća. Bosanci i Hercegovci najčešće se odlučuju za nenamjenske kredite. S obzirom na to da najveću svotu kredita odobravaju banke, prema njihovim podacima, oko 73 posto kredita su upravo nenamjenski.

Što dulji rok otplate

Tek za preostalih 27 posto plasiranih sredstava poznato je na što će biti potrošena. Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupnju stana ili kuće. Tek oko 3,5 posto od ukupnoga iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri posto koristi se za poduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnoga biznisa, a 0,1 posto za kupnju vozila.

Kada bankarski službenik pita prosječnoga bh. stanovnika na koji rok želi da mu bude odobren kredit, najčešći odgovor koji dobije je – što dulje. To potvrđuje i podatak da, od ukupne “kreditne mase”, samo 940 milijuna maraka otpada na kredite s rokom otplate do jedne godine. Ostalih gotovo sedam milijardi KM su sredstva koja naši sugrađani vraćaju više od godinu dana.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.