BiH prioritet: Hrvatska otvara konzulate u Vitezu i Livnu

Hrvatska će u narednih nekoliko mjeseci zamijeniti skoro polovinu svojih diplomata, a namjerava i otvoriti konzulate u Vitezu i Livnu, rekao je Andrej Plenković.

Na pitanja novinara odgovorio je da je jedan veliki paket od 16 ili 17 veleposlanika na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove te da slijedi finalna procedura upućivanja veleposlanika na nove mandate.
Rekao je da se radi o uobičajenoj praksi koja postoji u svim diplomacijama u svijetu jer se rotacije rade u onom trenutku kada je pauza u školskoj, odnosno akademskoj godini.

“Sredinom listopada završavaju mandati za još 16 ili 17 veleposlanika, tako da očekujem da u sljedećih nekoliko mjeseci ukupna rotacija bude gotovo pola diplomatske mreže, njih oko 35. Proveo sam 17 godina u diplomatskoj službi i poprilično dobro poznajem stanje sustava, našu razgranatost”, kazao je premijer te dodao da Hrvatska, s obzirom na veličinu, ima poprilično razgranatu diplomatsku mrežu, praktički cijelu Europu, kao i sve bitne točke na drugim kontinentima.

“Odlučili smo otvoriti konzulate sukladno dogovoru i prioritetu za Hrvatsku, a to je Bosna i Hercegovina, i u Vitezu i u Livnu. Na taj način omogućit ćemo našim državljanima konzularne usluge na način koji je bliži njihovim mjestima stanovanja”, rekao je Plenković.

Rekao je kako smatra “da diplomatska mreža treba biti snažna, pulsirajuća, učinkovita, čvrsto zastupati politička stajališta Republike Hrvatske i, naravno, biti na usluzi našim građanima, ali jednako tako boriti se za ekonomske interese, a to znači pružiti ruku našim izvoznicima u potrazi za novim tržištima”.

(Hina)

 


3 komentara

  • Ovo je da se na idućim izborima može natezati većina u Hrvatskom Saboru.Kako ode Karamarko,čini mi se ide i Plenković…Treba ih ignorirati kao što oni ignoriraju naše probleme u BiH-ni,mislim na hrvatsko pitanje…

  • A gdje je ured vlade u Bosanskoj Posavini a posebno u Bosanskom Brodu, Modriči i Derventi ?? Lako je biti velika hrvatina u hercegovini gdje je 98% hrvatski živalj. Budite hrvatine u B. Luci i Sarajevu. Bosansku posavinu su žrtvovali na žalost.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.