BiH prijeti mišja groznica, očekuje se epidemija

Mišja groznica, koja se ovih dana pojavila u Hrvatskoj, a od koje je do sada zaraženo čak 40 osoba, prijeti i Bosni i Hercegovini.

Tvrde to iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodeći da u našoj zemlji još, na sreću, nije izbila epidemija kao u Hrvatskoj, ali da su nasumični slučajevi u svim županijama zabilježeni, piše Dnevni avaz.

Iz Zavoda upozoravaju da je pojava mišje groznice uobičajena za proljeće i ljeto. Navode da se u svibnju i lipnju očekuje veći broj oboljelih i izbijanje epidemije te bh. građane pozivaju na oprez.

”Otprilike u svakoj županiji imali smo po jedan slučaj. No, u svibnju i lipnju, kada ljudi više borave u prirodi, očekuje se da broj zaraženih bude veći, čak možemo očekivati epidemiju”, kažu iz Zavoda.

Oni upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu i da za vrijeme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sjede direktno na tlu te češće peru ruke kako bi se zaštitili od glodavaca.

Ističu i da su u opasnosti od zaraze osobe koje borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara.

”Mišja groznica ne prenosi se s osobe na osobu, nego direktnim kontaktom s ovim glodarom, ili preko voća i povrća koje nije oprano, a s kojim je zaražena životinja došla u kontakt”, kažu iz Zavoda.

Ističu i da zaraženi s blažim simptomima u bolnici provedu deset dana, dok oni s težim u bolnici borave i do mjesec dana.

”Bolest započinje općim simptomima kao što su povišena temperatura, glavobolja i loše opće stanje. Nakon toga slijede jaki bolovi u stomaku i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i proljevom, zamućenim vidom, ponekad crvenilom lica i osipom. Kasniji se simptomi bolesti mogu manifestirati naglim padom pritiska, pojavom krvarenja i razvojem stanja šoka. U težim slučajevima dolazi do smanjenoga mokrenja ili čak do prestanka mokrenja, zatajenja bubrega, a u tom slučaju pacijenti moraju nekoliko dana na dijalizu. U onim najtežim slučajevima, koji su u BiH rijetki, može doći do šoka i smrti”, ističu iz Zavoda.

Epidemije se, napominju, javljaju ciklično.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su miševi i pacovi postali svakodnevica Sarajlija, koji ih nerijetko viđaju u svojim ulicama, podrumima, a mogu se vidjeti i u užoj gradskoj jezgri.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.