BiH preuzima nekretnine vrijedne milijune dolara

BiH će preuzeti objekte konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije vrijedne desetke milijuna dolara. Naša zemlja će tako preuzeti nekretnine u Tunisu, Keniji, Madagaskaru i Alžiru, koje su u jednakim dijelovima podijeljene između Hrvatske i BiH.

“Primopredaja će biti obavljena najkasnije do 1. listopada, a nakon toga bit će postignut dogovor. Kontakti s predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova su u tijeku”, kazali su za Glas Srpske u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Od prodaje zgrada Veleposlanstava bivše SFRJ u Bonnu, New Yorku, Tokiju i Bernu i stana u New Yorku, čija tržišna cijena iznosi oko 80 milijuna dolara, BiH bi trebala dobiti oko 12 milijuna. Stan na 5. aveniji u New Yorku nitko ne koristi, kao ni zgradu u Bonnu, prenosi Bljesak.info.

U zgradi u New Yorku smještena je Misija Srbije pri UN-u, a Srbija koristi i zgrade veleposlanstava u Tokiju i Bernu. Osim tih, slijedi i zajednička prodaja diplomatsko-konzularnih objekata u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani. Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ, procijenjena vrijednost diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 266,40 milijuna dolara. Predviđeno je da BiH pripadne 15 posto, što iznosi 39,96 milijuna dolara.

Komentiraj: