BiH preuzela predsjedanje jadransko-jonskom strategijom EU

Bosna i Hercegovina preuzela je jednogodišnje predsjedanje Strategijom Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), forumom putem kojeg četiri zemlje iz EU-a i šest izvan surađuju u područjima prometa, zaštite okoliša i turizma.

Tom incijativom je proteklih godinu dana predsjedala Albanija.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić kaže da će njegova zemlja nastaviti raditi na pojedinim temama da nadogradi što je dosad učinjeno ali isto tako da se BiH približi članstvu u EU.

Prioriteti BiH tijekom predsjedanja jadransko-jonskom regijom bit će pitanje mladih, posebno u kontekstu proširenja EU-a. Taj generacijski cilj je i dalje pred nama, treba ga završiti, rekao je Brkić u razgovoru za Hinu u Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se održava godišnji forum.

Mladima trebamo ostaviti prostor jadransko-jonske regije, a u konačnici i cijele Europe, kao zaokruženi i integrirani prostor unutar EU-a. Da se razlike između razvijenih i manje razvijenih dijelova jadransko-jonske regije smanje. Nadam se da ćemo tome pridonijeti, dodao je.

Hrvatska je ušla 2013. godine u EU, te je posljednja primljena zemlja u tom bloku od 27 država.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji.

U sklopu te strategije zemlje koje izlaze na Jadransko i Jonske more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, a u kojima živi ukupno 70 milijuna ljudi, međusobno surađuju u područjima prometa, zaštite okoliša i turizma.

Pri tome se njihove lokalne i regionalne vlasti, sveučilišta, udruge i kompanije zajednički prijavljuju za projekte financirane novcem iz EU fondova.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.