BiH: Prestaje se pušiti zbog skupih cigareta

”Povećanje trošarina na cigarete od 1. siječnja ove godine očekivano je rezultiralo padom potrošnje cigareta”, priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Također, prema podacima UNO, broj izdanih markica za cigarete u siječnju je bio manji za 13,9 posto, a u veljači čak 21,1 posto.

I povećanje specifične trošarine nije uspjelo kompenzirati pad potrošnje cigareta, te je za dva mjeseca naplaćeno 2,2 posto prihoda od trošarina manje nego prošle godine.

Prihodi od trošarina na derivate su rasli po umjerenoj stopi od 2,7 posto, što je i očekivano, s obzirom na visoku statističku osnovicu za usporedbu i rast cijena derivata na tržištu.

U prva dva mjeseca 2016. zabilježen je snažni rast prihoda od trošarina na pivo (+12,4 posto), a pad prihoda je zabilježen kod trošarina na alkohol i alkoholna pića (-13,4 posto) i trošarina na bezalkoholna pića (-5,2 posto).

Inače, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH je u veljači ove godine, po odbitku povrata PDV-a, naplatila 412,8 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 4,3 posto više nego u istom mjesecu 2015. – preliminarni su podaci navedeni u biltenu Odjela za makroekonomsku analizu UNO, prenosi Bljesak.info.

Na nivou prva dva mjeseca ostvaren je rast bruto naplate prihoda od neizravnih poreza od 2,1 posto.

Zbog smanjenih isplata povrata PDV-a, neto kumulativna naplata je u konačnici porasla za 30,5 milijuna KM ili za 3,9 posto u odnosu na isti period 2015.

Najveći doprinos efektima kod neto naplate je dao prikupljeni PDV-a i to od 22,9 miliona KM.

Iz Odjela za makroekonomsku analizu preciziraju da je, nakon pada i bruto i neto naplate u prosincu 2015. početak ove godine donio snažan uzlet neto prihoda od PDV-a, kao posljedice kumulativnog pozitivnog efekta pada povrata PDV-a i rasta bruto naplate.

Pozitivni efekti smanjenja povrata u veljači od 11,3 posto umanjeni su zbog pada bruto naplate od 1,7 posto, te je neto naplata PDV-a u veljači rasla po stopi od 1,7 posto.

U prva dva mjeseca 2016. naplata prihoda od trošarina je bila na nivou naplate u istom periodu prethodne godine.


4 komentara

    • Eto sigurno je duhan glavni razlog zabsve zlo…i rece svizac i sta bi…hahahaa…isprani mozgovi , poltroni, indoktrinirani mongoloidni dinaroidi samo mogu vjerovati u ovo….evo ja imam 69 godina, pusim vec 60 godina i savrsenog sam zdravlja, moje.generacije koji nisu pusili puna groblja…samo ti vjeruj sto mediji pisu to mora da je istina

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.