BiH pred sudovima za deset mjeseci izgubila 5,6 milijuna KM

Iako je ukupan broj sudskih sporova protiv BiH u posljednjih nekoliko godina smanjen, šteta po BiH iz godine u godinu je sve veća i u prvih deset mjeseci prošle godine BiH je izgubila sporove u vrijednosti od 5,6 milijuna KM.

Ovo se, između ostaloga, navodi u izvještaju revizora koji su pratili realizaciju preporuka iz dvaju izvještaja revizije učinka koji se odnose na izdatke za sudske sporove i kontrolu zračnoga prometa. U tom izvještaju se navodi da je primjetan izvjestan napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine, te da su institucije koje su bile nadležne realizirale ukupno 24 posto preporuka, dok je 32 posto djelomično realizirano, a njih 44 posto je u početnoj fazi realizacije.

Analiza pokazuje na trend smanjenja broja sudskih sporova i izvršnih postupaka, što ukazuje na poboljšanje sustava i utvrđenih praksi rada institucija BiH. Nažalost, manji broj izgubljenih sudskih sporova je veće vrijednosti pa su ukupni izdaci za sudske sporove u porastu, navode revizori.

Ukupni izdaci za sudske sporove 2011. godine bili su 2,5 milijuna KM, 2012. godine 3,13 milijuna KM, 2013. 3,58 milijuna KM, 2014. 3,28 milijuna KM, dok su 2015. godine iznosili čak 8,32 milijuna KM. U 2016. godini sudski sporovi proračun BiH koštali su 5,4 milijuna KM, dok je za prvih deset mjeseci izgubljeno 5,65 milijuna KM, javljaju Nezavisne novine.

Iako institucije tvrde da ima više pokušaja mirnoga rješavanja sporova, nisu ponuđeni konkretni dokazi za takve tvrdnje. S druge strane, u Pravobraniteljstvu BiH ističu da nema pomaka kada je u pitanju mirno rješavanje sporova, navodi se u izvještaju i dodaje da je ključni razlog za to što se sporovi mirno ne rješavaju to što nema novca u proračunu BiH za te namjene.

Kao primjer revizori navode slučajeve tužbi zaposlenih u Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji već godinama unazad dobivaju sporove protiv BiH i tako “nabijaju” troškove, iako se s njima spor mogao riješiti mirnim putem i bez ročišta, sudova, troškova odvjetnika itd.

Što se tiče kontrole zračnoga prometa, revizija učinka rađena prije nekoliko godina pokazala je da BiH gubi desetine milijuna KM jer nije uspostavila sustav kojim kontrolira letove iznad BiH. Kako se navodi u izvještaju o realizaciji preporuka, stanje se u odnosu na prije nekoliko godina znatno popravilo i BiH sada po ovom osnovu, odnosno kontroli donjega dijela neba, dobiva novac koji je ranije mahom išao u Srbiju i Hrvatsku.

Kontrola leta u gornjem zračnom prostoru još nije preuzeta. U gornjem dijelu zračnoga prostora obavlja se preko 80 posto zračnoga prometa, a na osnovu toga operatori kontrole leta susjednih zemalja uprihode 25 milijuna KM godišnje. Planovi za preuzimanje kontrole zračnoga prometa u gornjem zračnom prostoru tek su u pripremi, navodi se u posljednjem izvještaju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.