BiH ostvarila rekord u ubiranju neizravnih poreza

U Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine očekuju da će ovu godinu završiti s prikupljenih više od sedam milijardi KM neizravnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja te financijske institucije.

Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO Ratko Kovačević u nedjelju je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da su prihodi od neizravnih poreza u deset mjeseci ove godine iznosili pet milijardi i 845 milijuna KM i veći su za 386 milijuna KM ili 7,08 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Samo u listopadu ove godine, prema njegovim riječima, prikupljeno je oko 619 milijuna KM neizravnih poreza, što je za 25 milijuna KM više u odnosu na listopad 2016.. Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, koji su u deset mjeseci 2017. godine iznosili milijardu i 55 milijuna KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, državi, entitetima i Distriktu Brčko BiH, iznosili su četiri milijarde i 791 milijun KM i veći su za 224 milijuna KM u odnosu na prihode koje su s Jedinstvenoga računa korisnici dobili u istom razdoblju prošle godine.

Za financiranje državnih institucija, naveo je Kovačević, raspoređen je iznos od 625 milijuna KM. Federaciji BiH uplaćene su dvije milijarde i 659 milijuna KM, Republici Srpskoj raspoređena je milijarda i 348 milijuna KM, a Distriktu Brčko 145 milijuna KM. Kovačević je potvrdio i da rast prihoda od neizravnih poreza “pokrio” povećanje rata vanjskoga duga u 2017..

”Zabilježili smo rast prihoda po svim vrstama neizravnih poreza”, potvrdio je on. Po osnovi posebne cestarine za izgradnju autoceste (0,10 KM) u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2017. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 67,3 milijuna KM, Republika Srpska 44,5 milijuna KM i Distrikt Brčko 2,3 milijuna KM.

Također, u svibnju ove godine Upravni odbor UNO donio je odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za autoceste, koji su ostajali na podračunu jedinstvenoga računa. Ovom odlukom privremeno se raspoređuju sredstva od 10 posto ukupno ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste u iznosu od 27,9 milijuna.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.