BiH ostala bez 4,5 milijuna eura namijenjenih turizmu

Zbog nepostizanja dogovora vlasti u BiH o potrebnim koracima na realizaciji projekata, Europska unija je suspendirala 4.5 milijuna eura izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom (QMS) u mala i srednja poduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške gospodarskom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih poduzeća i turizma, najkonkurentnijih privrednih grana u BiH.

Da bi se ovim sektorima pružila daljnja podrška, potreban je jasan politički dogovor o predmetu aktivnosti, uključujući i odobravanje relevantnih projektnih izvještaja i usuglašen način za realizaciju projekata.

Nepostizanje dogovora ne znači samo potencijalan gubitak sredstava EU u iznosu od 4,5 milijuna eura. Moguće su i implikacije na raspodjelu milijuna eura sredstava EU za gospodarski razvoj iz IPA 2, glavnog programa EU za financijsku pomoć BiH u razdoblju 2014–2020. godine.

Komentarajući suspenziju sredstava, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini dr. Renzo Daviddi je izjavio:

”Razočarani smo što Bosna i Hercegovina nije u stanju da uzme novac koji joj je stavljen na raspolaganje. I u srpnju smo bili prisiljeni da obustavimo pet milijuna eura izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec dana kasnije, moramo da suspendiramo dodatne milijune eura za dva jednako bitna sektora – mala i srednja poduzeća i turizam.

EU neprekidno naglašava da Bosna i Hercegovina riskira da zaostane za ostalim zemljama u regiji. Ovo je i ekonomsko i političko pitanje – ostale zemlje zapadnog Balkana predano rade na uvođenju europskih standarda kvaliteta i pripremi ulaganja za veći ekonomski rast.

Iako je EU čvrsto opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, istovremeno je potrebno da osiguramo efektivno korištenje sredstava koja izdvajaju porezni obveznici država članica EU. Ova sredstva mogu ponovo biti mobilizirana samo uz jasan i dokazan dogovor o projektnim aktivnostima”.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima prostora da postigne dogovor. Odbor EU– BiH za praćenje IPA sastati će se 10. rujna 2013. godine i razmotriti da li će projekti biti okončani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduvjeti, ići dalje sa njihovom realizacijom. (Avaz)

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Sramota.Ni riječi o stradanjima Hrvata u Doljanima, prije točno dvadeset godina. Srpnja 28.og 1993. Sramota kako se brzo zaboravlja.Novac i politika kroje neka nova čudna pravila.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.