BiH: Oduzet nakit, duhan i obuća vrijedni 187.000 KM – Jabuka.tv

BiH: Oduzet nakit, duhan i obuća vrijedni 187.000 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH na pijacama u Bosanskoj Krupi i Banjoj Luci oduzeli su raznu robu u vrijednosti 187.000 KM.

U pitanju je određena količina zlatnog i srebrenog nakita, rezanog duhana i obuće, priopćeno je iz UNO.

Prilikom kontrole porijekla robe na pijaci u Bosanskoj Krupi na tezgama tri osobe  pronašli su određenu količinu zlatnog i srebrenog nakita, rezanog duhana i obuće, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na cca 20.000 KM. Tijekom provjere utvrđeno je da osobe kod kojih je roba pronađena nemaju registriranu trgovačku djelatnost prodaje zlatnog i srebrenog nakita, niti dokumentaciju o porijeklu, a pronađena roba je privremeno oduzeta.

Vršeći službene provjere u zlatarskoj radnjiu u Bosanskoj Krupi, službenici Regionalnog centra Banja Luka, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, utvrdili su da vlasnik pronađene robe nema dokumentaciju o provedenom carinskom postupku nad istom žbog čega je pronađena roba privremeno oduzeta. Tom prilikom izvršeno je oduzimanje zlatnog i srebrenog nakita, čija je ukupna tržišna vrijednost procijenjena na cca 27.000 KM.

Osim oduzetog zlatnog i srebrenog nakita, u  ožujku 2018. godine na području Regionalnog centra Banja Luka bile su već tri zaplijene zlatnog i srebrenog nakita, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzetog  nakita u spomenutom razdoblju se procjenjuje na  cca 50.000 KM.

Na području Grada Banje Luke, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Banja Luka, izvršili su provjeru porijekla robe na pijaci u Banjoj Luci te su tom prilikom kod tri fizičke osobe pronašli veću količinu razne tehničke robe (frižideri, mašine za sušenje, šporeti…). Kako je tijekom provjere utvrđeno da osobe kod kojih je predmetna roba pronađena, nemaju registriranu djelatnost, niti dokumentaciju o porijeklu, odnosno dokumentaciju kojom bi dokazali da je nad predmetnom robom proveden carinski postupak, pronađena roba je privremeno oduzeta. Procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe je viša od 30.000 KM.

Pored navedenog, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Banja Luka su u prvoj polovini ožujka izvršili privremeno oduzimanje tehničke robe, tekstilne i druge razne robe, kojom su učinjene povrede propisa iz nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje, čija ukupna tržišna vrijednost se procjenjuje na iznos od cca 60.000 KM.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Sta cekate sto neidete u Vrapcice na pijacu s a je roba na crno. Niko nema papire i nije prijavljen. Nema fiskalne kase vecina robe iz Turske. Sve se moze nabaviti vesta, majica, cesma, cipele, cizme, tepisi, brusilice itd. Niko porez ne placa a ljudi koji imaju male radnje iz njih inspekcije ne izlaze. Dosta je maluh radnji zatvorilo zbog ove pijace. Hitno je zatvoriti.

  • triba pustiti ovo sirotilju sto gleda kupit pola kila duhana ili ditetu hlace ili majicu od 5km nego vatajte ove lopove sto svercaju tone duhana tj iz posavine sto dotraju a ne garibe sto cili dan stoji u rapcicin da proda kilu duhana da dane djetetu za sendvica

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.