BiH: Od početka godine više od 20 tisuća ilegalnih migranata, 500 djece

Broj ilegalnih migranata koji su od početka godine ušli u Bosnu i Hercegovinu i ondje su registrirani prešao je 20 tisuća, a među njima je 500 djece od kojih je 60 bez roditeljske pratnje, potvrdila je u Cazinu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Ona je posjetila područje Unsko-sanske županije, na kojemu je trenutačno koncentriran najveći broj migranata, a cilj im je što prije prijeći u Hrvatsku i nastaviti put dalje ka zapadnoj Europi.

U nekadašnjem hotelu “Sedra” kod Cazina uspostavljen je centar za smještaj oko 400 migranata, a namijenjen je prije svega obiteljima s malom djecom i djeci bez pratnje.

Borovac je upozorila kako je veliki broj onih koji pripadaju upravo ovim ranjivim kategorijam te kako oni trebaju posebnu skrb.
Zbog toga smo vrlo zabrinuti, kazala je Borovac navodeći kako su poduzeti koraci da se svim migrantima osigura potreban smještaj, ali i zdravstvena zaštita i spriječi širenje zaraza ili epidemije bolesti poput trbušnog tifusa i hepatitisa.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice potvrdila je kako je za suočavanje s migrantskom krizom u BiH iz IPA fondova Europske unije do sada odobreno 8,2 milijuna eura, a tim novcem upravljaju partneri poput UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Vijeće ministara BiH pritom je na sebe preuzelo ulogu identificiranja budućih potreba migranata, a jedan od ciljeva je ravnomjerno raspodijeliti teret migrantske krize na sve dijelove zemlje.

Moja je poruka da migranti u Unsko-sanskoj županiji nisu samo problem te županije nego cijele države, kazala je Borovac dodajući kako je druga najopterećenija županija Sarajevska u kojoj boravi oko tisuću migranata.

Na cijelom teritoriju BiH uspostavljeno je devet centara za smještaj migranata, a Borovac tvrdi kako u njima ima mjesta i za one koji već danima borave u blizini graničnog prijelaza Maljevac.

Iz županijske vlade u Bihaću najavili su kako će tih dvjestotinjak osoba, među kojima ima i žena i djece, do kraja dana ili najkasnije u srijedu biti prebačeni u neki od odgovarajućih centara za smještaj, čime bi se stvorili uvjeti za ponovno otvaranje graničnog prijelaza Maljevac.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.