BiH od MMF-a traži novi kredit veći od jedne milijarde KM?

Bosna i Hercegovina trebala bi već početkom listopada krenuti u pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditnom aranžmanu. Za razliku od prethodnih godina i putovanja u Washington, ovoga puta pregovori će se zbog pandemije koronavirusa voditi online.

Posljednji aranžman s MMF-om BiH, odnosno njeni entiteti kao krajnji korisnici sredstava, potpisali su 9. rujna 2016. godine. BiH je tada odobreno 543,5 milijuna eura (1,07 milijardi KM).

Zbog neispunjavanja preuzetih reformi, nikada nisu povučena sva odobrena sredstva, pa je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. godine. Tada je naša država uspjela povući dvije tranše od skoro 300 milijuna KM.

Bh. institucije sada žele novi prošireni aranžman, ali nije precizirano pod kojim točno uvjetima će on biti odobren.

Prema informacijama “Avaza”, čelnici MMF-a bit će vrlo rigorozni prema BiH kada je u pitanju novi kredit, ukazujući na to da odobrena sredstva ovoga puta moraju pratiti reformski procesi u BiH, što u posljednjih nekoliko godina nije bio slučaj.

Ali, bez obzira na uvjete i zahtjeve, vlast u BiH će, prema svemu sudeći, ponovo tražiti skoro milijardu maraka kredita. Sredstva koja su dobivena od ove institucije u svibnju u iznosu od 330 milijuna eura, a radi se o pomoći i oporavku od posljedica pandemije, već su iskorištena za krpljenje proračunskih rupa.

Vlada FBiH već je odobrila 200 milijuna KM za pomoć županijama i proračunima, a ostali dio za mjere prema privatnom sektoru.

Federacija je, kako stvari stoje, zagrijana za kreditni aranžman, dok ni RS, kao entitet i pregovarač, nema ništa protiv novog zaduženja, ali su svjesni da se ovim pregovorima jačaju institucije BiH, poput Centralne banke, koja je dio Fiskalnog vijeća.

Bh. vlastima problem u pregovorima može predstavljati činjenica da je odobreni kredit za pomoć borbi protiv koronavirusa, odobren u travnju, mjesecima bio “zakočen” zbog političkih trzavica na relaciji SDA – HDZ.

Tada se mjesecima čekala garancija Vijeća ministara na kredit, koja je više puta skidana s dnevnog reda sjednica. Tek nakon reakcija iz EU i Veleposlanstva SAD-a, kredit je postao operativan.

(www.jabuka.tv)

 


5 komentara

  • Bravo, vratit će sve naša djeca-samo se zadužujte, Vama treba a djeca i unuci, ma ko ih šiša važno je da se mi balahamo…

  • pa znate li ista bez kredita pa sa tim nanosite stetu i svojoj djeci ako ne vracate mora te im dati sto traze bando jedna vodite li tako i svoju kucu ovo treba pod hitno mijenjati tko potpisuje neka vraca sto se narod ne pita treba li se zaduzivat referendum napravite pa da vidimo na cemu smo

  • U koroni nitko od politicara ne radi a nisu se htjeli odreci nicega. Samo kradu, muljaju i uposljavaju podobne. Stimaju tendere i pljackaju javna poduzeca i drzavu krsdu gdje stignu. Od crnog davla ce oni uzeti kredit po kamati bilo kojoj samo da dodu do kesa i love. A napravit ce sto i do sada. Pokradti i nikom nista… Sve kriminalac do kriminAlca. Koja to ozbiljna drzava uzima kredit od MMF… Samo nasi lopovi jer znaju da ga oni nece vracati a lova ce zavrsiti u njih i gdje je oni preraspodjele…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.