BiH obilježava Dan neovisnosti

”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” – bilo je referendumsko pitanje na koje su građani BiH odgovorili 1. ožujka 1992. godine, na dan koji se danas obilježava kao Dan neovisnosti BiH.

Referendum je održan 29. veljače i 1. ožujka, a izjasnilo se 2.073.568, odnosno 63,6 posto. Od izašlih na referendum njih 99,7 posto je glasovalo “za”, a protiv je bilo 0,3 posto.

Održavanje referenduma za neovisnost preporučila je Arbitražna komisija međunarodne konferencije o Jugoslaviji. Na osnovu rezultata referenduma Europska zajednica je 6. travnja priznala BiH kao neovisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države. Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

Posted by eroGAG on 1. ožujka 2016

Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, slijedeći instrukcije političkog vrha, prije svega SDS-a, bojkotirali referendum. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljaju barikade u Sarajevu i drugim gradovima, što je bio uvod u agresiju na BiH.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujak proglašava kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine potpisao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvave agresije i točno tri godine nakon što je Republičko izborno povjerenstvo potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Dan neovisnosti i dalje se službeno obilježava samo na prostoru Federacije BiH, a slave ga pretežito Bošnjaci.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je u povodu 1. ožujka uputio čestitku svim građanima te zemlje podsjećajući ih kako je taj datum značio potvrdu želje za gradnjom suverene i neovisne države u kojoj će svi biti ravnopravni.

“To prije svega znači da u BiH moramo do kraja izgraditi ambijent uzajamnog prihvaćanja, povjerenja, razumijevanja, uvažavanja, suradnje i poštovanja”, napisao je Čović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je pak kako je neovisnost stečena prije 24 godine temelj svake buduće gradnje BiH.

Istaknuo je kako se daljnji razvitak zemlje mora temeljiti na konsenzusu o svim temeljnim pitanjima sadašnjosti i budućnosti.

Takvog konsenzusa u ovom trenutku ipak nema, a posebice kada je riječ o zbivanjima poput referenduma iz 1992. godine.

Svi ključni političari iz Republike Srpske, bez obzira jesu li vlast ili oporba u tom entitetu, na isti su način odbacili 1. ožujka kao zajednički praznik.

“Za nas ne postoji 1. ožujka kao bilo kakav važan dan za BiH”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uz tvrdnju kako je tog datuma 1992. Srbima u BiH nametnuta odluka koja je posljedično vodila u rat.

Na gotovo identičan način reagirao je i Dodikov politički protivnik, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa RS i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. ožujka”, kazao je Ivanić.

I on i Dodik naveli su kako će u RS-u najvažniji praznik i dalje biti 9. siječnja, kojega obilježavaju kao dan tog entiteta i to unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Kamo sreće da su referendum bojkotirali i hrvati 92.danas nebi bili podanici i kmetovi Sarajeva i bošnjaka.U dobronamjeri za državu BiH-nu,nasjeli smo svi i crkva,RH-ka, i političari u BiH-ni i sada to ispaštamo već 23 god.Mislim na hrvate,posebice,Srednje bosne,Sarajeva,Tuzle,Travnika,Bugojna,Kaknja,Vareša,Fojnice,Zenice,Jablanice,Konjica itd.Povratka nema,lagano izumiremo,omladina odlazi,paralelno niču naselja muđžahedina,vehabija,selefija,kompleksi luksuzni Arapa,Turaka,Malezijaca itd..To je prava i iskrena probošnjačka politika prema hrvatima Federacije.Pa jeli to prvi mart,praznik,jeli to da slavimo.

  • A Hrvate sjeverne bosne koji su sve izgubili zbog hdz hrvatina, njih ste zaboravili? Nikako ne podnose hdz i mrze ga, pitajte ih. Oni su prvi sve izgubili. Glavno da hdz govnari siju priče o hrvatstvu patriotizmu itd.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.