BiH: Novinara sumnjiče za odavanje tajnih podataka jer je pisao o slučaju silovanja

Veća skupina novinara okupila se u subotu u Banjoj Luci na prosvjedu ispred policijske uprave organiziranom zbog toga što je policija dan ranije privela i ispitivala njihovog kolegu zbog objavljivanja tajnih podataka o istrazi koja je u tijeku.

Nikola Morača koji piše za list “EuroBlic” i jedan portal sa sjedištem u Banjoj Luci morao je u petak doći na saslušanje u policijsku postaju kamo je pozvan jer je u nekoliko tekstova pisao o istrazi slučaja silovanja, uključujući činjenicu da osumnjičenom za to kazneno djelo nikada nije bio određen pritvor.

U policiji su ocijenili kako je u svojim tekstovima objavio tajne podatke o istrazi te su tražili da im otkrije tko mu je bio izvor informacija.

Rekao sam im da niti u jednom trenutku ni u jednom tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći priopćenje banjolučkog tužiteljstva, opisao je Morača što se zbivalo tijekom ispitivanja na koje je došao u pratnji odvjetnika, prenosi Hina.

U policiji Moračnim pojašnjenjem nisu bili zadovoljni pa su novinaru kazali kako ga od sada tretiraju kao osobu osumnjičenu za odavanje službene tajne te su mu oduzeli službeni mobilni telefon, a Morača sve to vidi u svjetlu izjave policijskih istražitelja koji su mu kazali kako je “došlo vrijeme da mu stanu u kraj”.

Novinari koji su se okupili na subotnjim prosvjedima upozorili su da se radi o neprihvatljivim pritiscima na slobodu medija.

Prisiljavanje novinara da otkrije izvor je neprimjereno demokratskom društvu, a novinar je dužan otkriti izvor samo kad je u pitanju ubojstvo. Na ovaj način stvara se pogodan ambijent za buduće progone novinara, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banje Luke.

Postupke policije osudio je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Po tko zna koji put nadležnima su krivi oni koji ukažu na probleme, a ne oni koji ih prave, napisao je Stanivuković u objavi na društvenim mrežama.

(www.jabuka.tv | Foto: Mondo.ba)

3 komentara

    • Pa već se tako piše, jedino se novinari u Banjaluci još koliko toliko suprotstavljaju režimu. Kod nas u Hercegovini su zadnjih godina novinari dobrim dijelom pokleknuli, pišu kako im se kaže ili su napustili taj posao jer im je postala neizdrživo. Nedavno mi jedan priča šta je sve prošao, kakvih je tu prijetnji bilo, pa to nikome ne bi poželio, ni najvećem neprijatelju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.