BiH: Novi slučaj samoozljeđivanja usljed igranja “Plavi kit” prijavljen policiji

Učenik šestog razreda Osnovne škole “Podrinje” u Mihatovićima kod Tuzle urezao je simbol na ruci igrajući opasnu internetsku igricu “Plavi kit”, doznaje Faktor iz policijskih izvora. Roditelji dječaka, nakon što su vidjeli što se dogodilo, pozvali su policiju koja će obaviti razgovor s dječakom.

Nemili događaj zbio se u kući dječaka koja se nalazi u naselju Mihatovići. Kako doznaje Faktor.ba, ozljede je sebi nanio koristeći šestar, a roditelji i mještani su u šoku. Administratori opasne igre “Plavi kit”, nakon što je aktiviraju, tjeraju djecu na ispunjavanje različitih izazova, između ostalog, i da sebi nanose ozljede, a na samom kraju igrice od djece se traži da počine samoubojstvo.

Kako bi ispunila što se od njih traži, djeca su izložena ucjenama, a najčešće im se prijeti ubojstvom članova obitelji. Dječak je iz radoznalosti pokrenuo igricu, a potom je, slijedeći upute, nanio sebi ozljede, ali ih nije snimao kako to traži opasna igrica. Prvi slučaj te opasne igre prijavljen je i MUP-u SŽ-a iz jedne sarajevske osnovne škole, potvrdio nam je glasnogovornik MUP-a SŽ-a Irfan Nefić.

Slučaj je policiji prijavljen nakon što je učiteljica na ramenu dječaka primijetila iscrtanu ribu. Ona je slučaj prijavila upravi škole koja je odmah obavijestila dječakove roditelje. Dječak je priznao da je igrao tu igricu, kao i da je sebi nanio lakše tjelesne ozljede. O slučaju je obaviješteno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja SŽ-a, odnosno ministar Elvir Kazazović.

Ministar MUP-a SŽ-a Vedran Mulabdić kazao je kako je sarajevska policija jučer dobila informaciju o toj igrici u jednoj srednjoj školi. Mulabdić je kazao da je informacija primljena jučer te da je slučaj proslijeđen federalnom MUP-u. “Zaprimili smo jednu takvu prijavu i riječ je o učenici drugog razreda srednje škole.

Slučaj smo proslijedili MUP-u FBiH koji u svojim okvirima ima odjel ‘Cyber-kriminal’”, kazao je Mulabdić. Dodao je da je učenica već počela igrati navedenu igricu. “Po mojim saznanjima, ta učenica je već prihvatila igru i takvu smo informaciju zaprimili i proslijedili na daljnje postupanje. Apeliramo, osobito na roditelje, da malo više obrate pozornost u cilju prevencije i zaštite svoje djece”.

Od Ministarstva je zatraženo da se izda upozorenje svim osnovnim i srednjim školama u SŽ-u o opasnosti te igrice. “Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i nitko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre – umreš. Jesi li spreman?”, riječi su kojima se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”. U Rusiji su zbog nje zabilježeni slučajevi samoubojstava.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: