BiH na začelju ljestvice vojnih snaga svijeta – Jabuka.tv

BiH na začelju ljestvice vojnih snaga svijeta

Na popisu vojnih snaga, od ukupno 139 zemalja, BiH je zauzela neslavnu 121. poziciju, čime se našla na začelju ljestvice u regiji, ali i u svijetu.

Stranica Global Firepower od 2006. godine objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih, a na prvom mjestu, očekivano, našle su se SAD.

Za svaku od država priopćen je specifični Power Index, koji se računa na osnovu više od 50 faktora koji ne obuhvaćaju samo strogu vojnu moć, već i financijsku situaciju, logističke kapacitete itd.

Vrednovanje je koncipirano tako da, što je indeks bliži nuli, to je vojna snaga veća, pa tako SAD imaju Power Index od 0,0718. Interesantno je koliko malo drugoplasirana Rusija zaostaje za Amerikom – indeks za rusku vojsku je 0,0791. Iza Rusije našle su se Kina, Indija i Japan.

Kada je naša regija u pitanju, najbolje je rangirana vojska Srbije, koja je na 61. poziciji, a slijede Hrvatska (63. mjesto), te Slovenija (88), dok je, dakle, BiH na neslavnoj 121. poziciji.

Pozicija koja nam je pripala ne iznenađuje Dušanku Majkić, drugu zamjenicu predsjedavajućeg  Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH. Podsjetila je, između ostalog, na nedavnu krađu velikog broja pištolja iz vojarne u Pazariću, kod Sarajeva.

Kako će vojska koja nije u stanju sačuvati svoju imovinu čuvati bilo koga, pita se Majkićeva.

U izjavi za “Nezavisne novine” ona dodaje da je, iako se reforma obrane godinama predstavlja kao najbolja reforma u BiH, vidljivo da to ni iz daleka nije tako.

Ne daj Bože da se bilo što dogodi, Oružane snage BiH bi se raspale po istim nacionalnim šavovima kako su i nastale. To znači da nikada i nije postojala vojska koja je mogla da radi na onome što radi u drugim zemljama – da čuva granice, jer onako kako granice doživljavaju Bošnjaci, tako ih ne doživljavaju Srbi i Hrvati. Znači, ne postoji nacionalno opredjeljenje u vezi s tim što ta vojska treba da čuva, naglasila je Majkićeva.

Sifet Podžić, ministar obrane BiH, izjavio je da je u vrijeme pandemije svaka marka u BiH bitna za spašavanje ljudskih života i gospodarstva. Ipak, najavio je ulaganja i u Oružane snage BiH. Govoreći o značaju financijske pomoći Turske Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH, on je naglasio da će ta sredstva, a u pitanju je oko 45 milijuna KM, biti utrošena isključivo za modernizaciju OS BiH.

Jedini uvjet koji je turska strana postavila pred nas jeste da ta sredstva utrošimo na kupovinu proizvoda namjenske proizvodnje iz Turske. Mi ćemo iskoristiti priliku i nabaviti ona sredstva koja su nama sada najneophodnija, naglasio je Podžić.

Prema njegovim riječima, modernizacija OS BiH je prošle godine obuhvatila 114 vozila, kao što su kombiji, cisterne, vatrogasna vozila i tako dalje.

Naš vozni park je bio u jako lošem stanju i to je poboljšalo našu operativnost, rekao je Podžić, koji se nada da će u ovoj godini biti isporučena dva helikoptera, a naredne godine još dva.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • OS BiH je nekad bila dobro ustrojena organizacija koju nazalost nije pratila vecina ostalih drzavnih institucija te time izmedju ostalog dovela do stanja kakvo jeste danas.
    Zapovjedni kadar nije ucinio nista da ocuva razinu osposobljenosti,da sprijeci nepotizam i mozda najbitnije da postigne standard vojnika.
    Likovi poput Majkicke vrlo mudro godinama razbijaju OS koristeci se upravo nestrucnoscu zapovjednog kadra.
    Treba samo pogledati tko zapovjeda nasom brigadom i pametnom zaista dosta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.