BiH: Na ulice izlazi 20.000 umirovljenika u nekoliko gradova

Savez udruženja umirovljenika u FBiH najavio je za 29. rujna masovne prosvjede umirovljenika, koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH.

Odluka o održavanju masovnih prosvjeda umirovljenika u Federaciji BiH donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH kojoj su prisustvovali svi predsjednici kantonalnih saveza.

Prosvjedi su najavljeni za 29. rujna (utorak) s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću.

Iz Saveza navode da se, prema dosad prispjelim informacijama, za prosvjede prijavilo oko 20.000 umirovljenika s tim da se aktivnost na organiziranju prosvjeda nastavlja kontinuirano do održavanja prosvjeda.

Na današnjoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza penzionera upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ PIO/MIO i osiguranje isplate mirovina najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizlaze iz reforme mirovinskog sustava i to zakona o PIO/MIO, zakona o FZ PIO/MIO, zakona o porezima i doprinosima.

”Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno da sudjeluje naš Savez i da suglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti tijekom ove godine, a da stupe na snagu 1. siječnja 2016. godine”, ističu iz Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

U priopćenju za javnost navodi se da umirovljenici zahtijevaju ”povećanje financijskog plana FZ PIO/MIO u 2016. godini za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje mirovina prema odredbama novog Zakona o PIO/MIO”.

”Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od mirovina i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera”, navodi se.

Iz Saveza udruženja umirovljenika u FBiH ističu da će biti zatražen još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić ”da bi se razmotrili ovi naši zahtjevi za koje smatramo da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja”.

(Fena)

10 komentara

  • Ukinite lazne invalide i bit ce sve oke. Umirovljenici organizirajte se u stranku umirovljenika i bit ce sve uredu ovako vas samo hab´ndre.Pokazite sve na sljedecim izborima.

  • A da se ovi iz administracije državne,kantonalne i općinske počiste,jer svakako ništa ne rade a primanja preko 2000 km.Kani te se vi bolesnici vojni invalida,mislim na prave i umirovljenika. Da nebi branitelja neznam gdje bi ovi podobni hrvati radili i krali.Sad ispade da je luksuz i premija invalidnina od 230 km,a ovi guzonjini sinovi i političara i ratni profitera sa privatnim fakultetima u HT-eronetu,Pošti,Električnom,Aluminiju,raznim agencijama i td.uposleni i deru po 3000-5000km i imaju sva druga prava.Kani te se branitelja mamu vam vašu.Nisu branitelji raskupusali i pokrali firme,napravili privatizacije lopovske,devrili i trgovali u ratu sa neprijeteljem.Mi puškom i krvlju obranišmo HZ-HB-nu ali je političari rasprodaše.Umirovljenici i branitelji i jesu najžalosnija populacija sa kojim se trguje i prave ustupci.

  • Ukinite partizanske mirovine i udbaške i biti će novca,kani te se branitelja.Ali nitko od političara nesmije to da spomene jer su večina pripadala tom povlaštenom sloju u Jugi.Administraciju pripolovite i pripolovite svoja primanja koja su iznad 2000km i biti će novaca.Podobne nitko nesmije ni spominjati samo po bijedi i sirotinji.Najveća bjeda i sirotinja u ovoj državi i jesu umirovljenici i pravi branitelji. Sada se kost tu baca.Vidimo ko vozi bjesne limuzine,tko ljetuje po najskupljim destinacijama ,tko ima svoje jahte,glisere,nekretnine po moru itd.

  • Provjerite kolika je mirovina u Udbaša Lasića-Gorankića sa Uzarića,kako je zaradi.Tako što je pratio hrvate,svećenike,našu emigraciju koje su progonili i ubijali.Sada takvi imaju po 2000km i veće privilegije nago branitelji.Kako netko za zločine može biti nagrađen tako velikim mirovinama.Tko ih danas štiti,udba jednom-udba vječno.Malo komentirajte ove udbaše i partizaniju koja već 50 god.uživa povlastice koje im je dao Tito.

  • Ne samo mirovine povlastene da treba ukinuti,treba ukinuti raznorazne nadzorne odbore u kojima su svi politicari i preko nekoliko njih.Sve i do jedan HDZ-ov ljubimac imajos dodatnaprimanja sto preko nadzorni odbora i raznorazni komisija,Nismo mi ni svjesni koji su to kriminalci mi samo znamo stoti dio sta ta stoka radi

  • SVE,UKINUTI,,TE,PENZIJE,,I,RATNIM,,INVALIDIM,,LAZNIM,,,,,I,UDBASIN,,,,JA,MISLIM,,DA,SE,UKIDA,SAMO,PRAVIM,PENZIJONERIM,I,PRAVIM,INVALIDIM—

Komentiraj: