BiH: Na graničnom prijelazu pronađena djevojčica, žrtva trgovine ljudima

Prilikom kontrole robe i putnika redovne autobusne linije na graničnom prijalazu Brod otkrivena je i identificirana žrtva međunarodne trgovine ljudima.

Identificirana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužitelja zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu s pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću.

Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

Djevojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužitelj u stalnoj komunikaciji s nadležnim tužiteljstvom i policijom u Wiesbaden, Njemačka, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

Aktivnosti je koordinirao tužitelj iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužiteljstva BiH u suradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj suradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u aktivnostima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U BiH prošle godine identificirano 38 žrtava trgovine ljudima

(www.jabuka.tv)