BiH na dnu Europe po premiji životnog osiguranja

U odnosu na ostale zemlje regije, Bosna i Hercegovina ima najmanju premiju osiguranja po stanovniku koja iznosi 137 KM, od čega je premija neživotnog osiguranja 111 KM, a premija životnog osiguranja 26 KM.

Udio premije u bruto društvenom proizvodu BiH iznosi svega dva posto, za razliku od članica EU u kojima premija osiguranja po stanovniku iznosi oko 3800 eura, što dovoljno govori o razvijenosti bh. tržišta, piše Večernji list

Nedovoljno razvijeno

Iako tržište osiguranja u BiH pokazuje blagi rast jer su usprkos teškoj gospodarskoj situaciji, 24 osiguravajuća društva za 11 mjeseci prošle godine ostvarila premiju osiguranja u iznosu od 515,428.548,78 KM, ono još uvijek nije dovoljno razvijeno.

Ipak, da sve nije tako crno, bar kad su u pitanju gospodarska društva, pokazuju činjenice da je primjetan porast osiguranja imovine nekih od najvećih bh. gospodarskih kolektiva, ali i manjih poduzeća i samostalnih trgovačkih i zanatskih radnji koje su se pokazale i najžilavije u teškim uvjetima u kojima danas rade gospodarstvenici u BiH.

Zbog stalnog opterećenja nametima, pada proizvodnje, povećanja troškova, te prisutne filozofije štednje u tvrtkama na svim razinama, menadžerska osiguranja su u blagom padu, piše Večernji list.

Na tržištu osiguranja u BiH posluju 24 društva za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje, od čega je 12 društava sa sjedištem u Federaciji BiH, a 12 društava sa sjedištem u Republici Srpskoj. Kako je za Poslovne novine Samir Omerhodžić, direktor Agencije za osiguranje u BiH, premija osiguranja u dosadašnjem razdoblju bilježi rast iz godine u godinu, usprkos lošim ekonomskim uvjetima u BiH.

Zabilježen porast

– Ukupno ostvarena premija osiguranja u BiH, prema podacima za siječanj-studeni 2014. godine iznosi 515,428.548,78 KM. Od toga na premiju neživotnog osiguranja otpada 413.299.849,16 KM i u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi rast od 5,01 posto, dok na premiju životnog osiguranja otpada 102,128.699,63 KM i u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi rast od 15,77 posto – kaže Omerhodžić, prenosi Večernji list.

Udio društava za osiguranje registriranih na području FBiH u ukupno ostvarenoj premiji osiguranja iznosi 72,39%, dok je udio društava osiguranja registriranih na području Republike Srpske 27,61 posto.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.