BiH mora Radončiću isplatiti još 27.000 KM

Nakon tužbe Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, protiv BiH, radi naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i nezakonitog pritvora, koju su zastupali odvjetnici Asim Crnalić i Almina Pilav, Sud BiH donio je presudu kojom je obvezao BiH da Radončiću isplati 27.000 KM u roku od 30 dana.

Navodi se to u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti.

Presudom je utvrđeno da je predsjednik SBB-a pretrpio povredu ugleda, časti i prava osobnosti zbog neosnovanog lišenja slobode u montiranom kaznenom postupku, koji je protiv njega vođen tri godine i okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom u listopadu 2018. godine.

U obrazloženju donesene presude, Sud BiH je naveo da su Fahrudinu Radončiću povrijeđeni čast i ugled zbog određivanja mjere pritvora u trajanju od 66 dana, te mjera zabrane, jer se radi o poslovnom čovjeku i političaru, koji je bio i uspješan gospodarstvenik.

On je u vrijeme pritvaranja i mjera zabrane obavljao funkciju zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednika političke stranke SBB.

Sud je, obrazlažući povredu Radončićevih ljudskih prava, istaknuo:

“Bio je ministar sigurnosti BiH prije lišenja slobode, na izborima 2010. godine osvojio je 142.387 glasova, a na izborima 2014. godine 201.454 glasa birača i u vrijeme pritvaranja bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH. Izricanje navedenih mjera i vođenje kaznenog postupka, kod tužitelja je imalo za posljedicu umanjenje ugleda i časti, kao i reputacije, kako kod poslovnih partnera, tako i kod kolega koji obavljaju javnu i političku funkciju, kod javnosti u BiH uopće, kao i kod biračkog tijela.”

Osim navedenog, tužena BiH obvezana je da Radončiću nadoknadi i troškove postupka u iznosu od 4.487,20 KM.

Radončiću su i 2019. godine, u kaznenom postupku koji je okončan pravosnažnom oslobađajućom presudom, dodijeljeni troškovi u ukupnom iznosu od 24.025,95 KM.

Sva dobivena financijska sredstva, odnosno ukupno 55.513,15 KM, Radončić će donirati u humanitarne svrhe, kao što je to činio i u svim slučajevima dobivanja naknade štete zbog klevete.

Nakon uspostavljanja ovog pravnog standarda, očekuje se da će Radončić tražiti višemilijunske iznose od pojedinih medija koji su potpuno nezakonito objavljivali čak i falsificirane transkripte njegovih razgovora, kako bi i njemu i kompaniji nanijeli što više ekonomskih šteta, priopćeno je iz SBB-a.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.