BiH mora primiti “svoje” teroriste iz Sirije, otišla su 172 muškarca

Početkom veljače State Department pozvao je zemlje širom svijeta da preuzmu svoje državljane – strane borce, ali i žene i djecu, koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontroliraju kurdske snage.

Ovaj poziv upućen je nekoliko dana prije nego je održan sastanak Koalicije za borbu protiv “Islamske države” (ISIL) u Washingtonu, 6. veljače, na kojem su sudjelovali ministri iz 79 zemalja članica Koalicije.

Na sastanku, kojem je nazočio i ministar za vanjske poslove Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, državni tajnik SAD-a Mike Pompeo još jednom je podcrtao kako zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji te ih procesuirati na domaćim sudovima.

U kurdskim zatvorima bilo je oko 850 bivših militanata ISIL-a iz različitih zemalja svijeta. Ovaj broj, prema informacijama iz kurdskih organizacija, sada, nakon oslobađanja dijelova oko grada Deir-ez-Zor od kraja 2018. godina dosad, iznosi oko 1.500 boraca, navodi Radio slobodna Europa.

BiH dio koalicije

​Poznato je da su najmanje dva bh. državljana u jednom ovakvom zatvoru u blizini grada Qamishli u sjevernoj Siriji, i to od 2017. godine. Riječ je o mladićima koji su u Siriju otišli prije nekoliko godina kako bi se borili na strani ISIS-a, prenosi Dnevni list.

Jedan od njih je iz Sarajeva, drugi iz Velike Kladuše.

Vijeće ministara BiH u vezi s ovim je prije nekoliko mjeseci najavilo formiranje koordinacijskog tijela koje će se baviti ovim pitanjima, a koje će činiti predstavnici ministarstava i sigurnosnih agencija.​

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Washingtonu, ministri u Koaliciji za borbu protiv ISIL-a ili Daeša osvrnuli su se, između ostalog, i na pitanja stranih boraca, kazavši: Sirijske demokratske snage (SDF) pokazale su jasnu posvećenost da ovim ljudima pruže siguran i human tretman dok su u zatvorima. Sjedinjene Američke Države sada pozivaju druge nacije da repatriraju i procesuiraju svoje državljane koji su već neko vrijeme u zatvorima koje kontroliraju SDF-ove snage, kazao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino nekoliko dana prije sastanka ministara u Washingtonu.

U svom obraćanju sudionicima sastanka, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak govorio je o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIL-a, naglasivši da će, kao dio Globalne koalicije, BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL. Crnadak je naglasio da postoji čvrst konsenzus u BiH i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, oko sudjelovanja BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i Islamske države, usprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Unatoč oslobađanju teritorija u Iraku i Siriji, navedeno je da je ISIL i dalje značajna teroristička prijetnja te da je jedino kolektivno djelovanje imperativ za rješavanje zajedničkog međunarodnog sigurnosnog izazova, navodi Radio Slobodna Europa.

“Guantanamo na Eufratu”

Pitanje povratka bivših militanata u zemlje podrijetla dodatno je aktualizirano nakon najave da će se snage SAD-a povući iz Sirije. Osim toga, broj stranih boraca u kurdskim zatvorima sve je veći kako i dalje traju ofanzive na istoku Sirije, oko grada Deir-ez-Zor, posljednjeg uporišta militantne organizacije ISIL.

Sastanak u Washingtonu bio je prvi sastanak na visokoj razini otkako je predsjednik Trump najavio povlačenje snaga iz Sirije.

​Savjetnik iz Pentagona, koji je tražio da bude anoniman, za Reuters je kazao kako upravo novi poziv iz State Departmenta državama odražava dilemu koja je ostala o tome što će biti sa zatvorenicima nakon povlačenja američkih snaga.

Dosad, europske zemlje nisu bile voljne preuzeti državljane militante u Siriji, kao ni žene ni djecu koji su već neko vrijeme u kampovima u sjevernoj Siriji. Osim što postoje brojne prepreke za repatrijaciju ovih ljudi, brojne europske zemlje strahuju da bi ovi ljudi nakon povratka u zemlje, zbog nedostatka dokaza, vrlo brzo bili pušteni na slobodu.

Ipak, pritisak nakon odluke SAD-a o povlačenju na ove zemlje sve je veći. Tako su sudovi u Belgiji i Nizozemskoj donijeli odluku da bi žene i djeca trebali biti vraćeni.

Nadim Houry, direktor grupe za borbu protiv terorizma Human Rights Watcha kazao je kako je trenutni “status quo” za strane državljane koje drži SDF neodrživ.

Djecu bi trebalo vratiti normalnom životu. Za odrasle, oni koji su počinili zločine trebali bi odgovarati i imati pravedno suđenje. Zemlje porijekla trebaju pomoći tako što će uzeti natrag svoje državljane, naveo je Houry.

Iz HRW-a su upozorili i kako bi situacija sa stranim državljanima u kurdskim zatvorima mogla postati “Guantanamo na Eufratu“, ako se ne budu poštivala prava ovih ljudi. S tim u vezi, oni zahtijevaju da bilo kakav transfer bivših džihadista bude transparentan.

Priljev stranih boraca u Siriji i Iraku skoro je zaustavljen u prosincu 2017. godine, dok je tijekom 2014. bio na vrhuncu.

172 muškarca iz BiH

Prema podacima State Departmenta, Sjedinjene Države imaju sporazume o razmjeni informacija s najmanje 72 međunarodna partnera kako bi identificirali i pratili putovanja osumnjičenih terorista. Otprilike 70 zemalja ima zakone za kazneni progon i kažnjavanje aktivnosti koje imaju veze s ovim, uključujući putovanje izvan svoje zemlje kako bi se pridružilo terorističkoj organizaciji.

Najmanje 70 zemalja je kazneno gonilo ili uhitilo strane terorističke borce ili njihove pomagače, a najmanje 31 zemlja koristi pojačane mjere kontrole putovanja i kretanja.

Više od 65 zemalja, kao i Ujedinjeni narodi, pomoglo je INTERPOL-u u kreiranju više od 25.000 profila stranih militanata. Samo nekoliko zemalja je repatriralo državljane koji su se pridružili militantima u Siriji i Iraku, a koje su držale Sirijske demokratske snage.

Bosna i Hercegovina je među ovih 70 zemalja.

Odlasci na strana ratišta su od 2014. godine, prema Kaznenom zakonu kaznena djela povezana s terorizmom. Prema podacima Tužiteljstva BiH, u predmetima za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama vezanim za odlaske državljana BiH na strana ratišta Sirije i Iraka dosad nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a ukupno je procesuirano 46 osoba (podaci iz Ministarstva pravde BiH, 2017. godina).

INTERPOL je raspisao čak 90 tjeralica za građanima BiH u vezi sa sudjelovanjem na ratištima u Siriji i Iraku.

U Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla su 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena, s oko 60 djece. Prema studiji Regionalnog vijeća za suradnju, poginulo je oko 60 muškaraca, a u BiH se vratilo oko 50.

Militantima ISIL-a u Siriji i Iraku pridružilo se više od 40.000 stranih boraca iz čak 110 zemalja svijeta.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.