BiH mora odrediti minimalnu plaću, to je uvjet Međunarodne organizacije rada

Vlasti u BiH moraju ispuniti Konvenciju Međunarodne organizacije rada broj 131 kojom se utvrđuje minimalni iznos dnevnica, odnosno plaća koje se moraju dati radnicima.

Ova međunarodna konvencija, poručuju iz sindikata BiH, koji su ponovno upozorili vlast u BiH na potrebu njezina žurnog usvajanja, “propisuje iznos minimalnih plaća”, piše Večernji list BiH.

Minimalna plaća

Konvencija propisuje da svaka država članica Međunarodne organizacije rada, koja je ratificirala spomenutu konvenciju, obvezno mora uspostaviti sustav minimalnih nadnica za sve skupine radnika čiji uvjeti zaposlenja zahtijevaju njihovu zaštitu. Opći kolektivni ugovor uređuje ovo pitanje kod nas i to je razlog više zašto nam taj ugovor treba, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako bi se donijele te odredbe, potrebno je održati i sjednice Ekonomskog socijalnog vijeća. Spomenimo da se sjednice Ekonomskog socijalnog vijeća, neovisnog tijela koje na prostoru Federacije BiH čine čelnici Vlade FBiH, čelnici reprezentativnih udruga poslodavaca registriranih u Federaciji BiH i čelnici sindikata, ne održavaju već nekoliko mjeseci.

Kad se iz Statuta pročita da je Ekonomsko socijalno vijeće, kao najviše tripartitno tijelo na teritoriju FBiH, osnovano radi vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike, afirmacije i zaštite ekonomskih i socijalnih prava, odnosno interesa zaposlenika i poslodavaca, razvijanja sustava kolektivnog pregovaranja i zaključivanja te primjene kolektivnih ugovora, onda se razumije razlog za zabrinutost.

Sukobi

I Udruga poslodavaca FBiH prosvjedovala je više puta zbog neodržavanja sjednica Ekonomskog socijalnog vijeća kako bi se postigao dogovor između radnika na jednoj strani, poslodavca i Vlade FBiH na drugoj strani.

Pregovarački tim Udruge poslodavaca FBiH pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune općeg kolektivnog ugovora, ali, kako ističu, pregovori sa Savezom samostalnih sindikata BiH vođeni su tri mjeseca, no dogovor između pregovaračkih timova nije postignut.

Također je napomenuo da je Vlada Federacije BiH, prema izmjenama i dopunama Zakona o radu, čije se stupanje na snagu očekuje ubrzo, oduzela pravo socijalnim partnerima da određuju minimalnu plaću, kao i da potpišu opći kolektivni ugovor.

Iz Vlade FBiH još davno stigla je inicijativa za unapređenje rada Ekonomskog socijalnog vijeća Federacije BiH, prema kojoj se, između ostalog, predlaže održavanje redovitih i izvanrednih sjednica koje bi, prema prijedlogu, umjesto dosadašnjeg mjesečnog održavanja, trebalo održavati tromjesečno s mogućnošću održavanja izvanrednih sjednica da se na njima, umjesto zaključaka, usvajaju preporuke da se umjesto izbora predsjednika uvede predsjedatelj Ekonomskog socijalnog vijeća koji će biti iz reda socijalnih partnera i koji će se rotirati svakih šest mjeseci.

No, sukob na relaciji sindikati – vlast – poslodavci i dalje traje.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Neka minimala bude kao prosjek svih zemalja EU…i bit će u redu. Ali, neće to naše halapljive gazde prihvatiti. Njima je uvijek malo, dabogda pokrepali od gladi.

 • Minimalna plaća mora biti minimalno prosječna plaća koja je sada iznosi cca 860 KM ,i da bude osnov ne kao sada samo za državni sektor nego i radnike u privatnika.
  Ali treba odrediti i minimalnu mirovinu barem 500 KM i minimalnu mirovinu zakone koji su odradili 40 godina i koja u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi minimalno 500 eura,istina na intervenciju Europe su svima dali 500 eura koji su odradili 40 godina.Pa ima država novaca ali neće da pravilno rasporediti.

  6
  1
 • ako je maksimalna plaća 401 km barem nama koji nismo na državnim jaslama onda je min. 200 km
  ima da crknemo,
  ma ima njemačke j. bosnu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.