BiH: Mercator se vraća i preuzima Konzum

 

Odlučeno je to na  sastanku u četvrtak o Agrokoru na kojem su sudjelovali ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović, predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija i povjerenik Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljak, koji je i potvrdio ovu informaciju.

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor, ocijenio je na današnjem sastanku u Sarajevu, da sve kćerke u BiH koje su proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali da Konzum i Velpro posluju sa nezadovoljavajućim rezultatima.

Dodao je da će zbog toga, Mercator preuzeti Konzum i Velpro u Bosni i Hercegovini, te se obavezao da će vratiti sve dugove dobavljačima.

Ramljak je, također, ustvrdio da će Mercator preuzeti sve dobavljače i zaposlenike te će na taj način napraviti restrukturiranje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o pravcu rješavanja problema u ovom koncernu i njegovim firmama-kćerkama u BiH, prenosi Radiosarajevo.ba.

Sastanku su prisustvovali ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković te Ante Ramljak koji je predstavio Akcijski plan s konceptom i pravcem rješavanja problema u ovom koncernu i njegovim firmama-kćerkama u BiH. Također, prisustvovao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, predstavnici nadležnih BiH i entitetskih institucija, “Agrokorovih” kompanija u BiH i predstavnici “Agrokora”.

Ramljak je 27. travnja istaknuo da je od trenutka preuzimanja ove kompanije situacija koju su zatekli u koncernu bila vrlo alarmantna.

“Nemam namjeru širiti lažni optimizam i ne mogu reći da se situacija promijenila u 15 dana. Uspjeli smo spriječiti da se problem prelije iz Hrvatske u regiju. Sada se moramo baviti odvojenim problemima Slovenije, Srbije i BiH”, kazao je Ramljak

Agrokorove kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju oko 5.200 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma koja je u BiH registrirana kao samostalni pravni subjekt.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.