BiH među vodećim zemljama prema broju plaćenih neradnih dana

Nacionalni praznik, ili legalni praznik, je specijalan dan koji postoji u svakoj zemlji ili autonomnoj pokrajini. Taj dan ili dani su obično neradni, ali su plaćeni, a  radnici koji na te dane moraju otići na svoja radna mjesta budu isplaćeni duplom dnevnicom.

Svaki nacionalni, odnosno državni praznik je datumski fiksiran svake godine, a to pravilo vrijedi za cijelu Europu, osim za Veliku Britaniju.

Naime, u ovoj zemlji svaki radnik ima pravo na 28 dana plaćenoga odsustva s posla, što tehnički znači da Britanci imaju najviše plaćenoga odsustva u Europi, a isto pravilo vrijedi i za Estoniju.

Međutim, plaćeno odsustvo u tim zemljama se plaća minimalcem.

Na web portalu JakubMarian.com, koji je specijaliziran za interesantne grafičke analize u Europi, objavljen je teoretski maksimum plaćenih neradnih dana za svaku zemlju u Europi pojedinačno.

Realan broj plaćenih neradnih dana u godini varira u ovisnosti od broja dana koji padaju na vikend. Ako je nedjelja praznik, neradni dan prenosi se na jedan od dana radnoga tjedna.

Većina neradnih dana za svaku zemlju Europe ovisi o broju vjerskih praznika te samoga utjecaja religije na svaku zemlju pojedinačno.

Ono što je interesantno na prvi pogled, Bosna i Hercegovina nalazi se među vodećim zemljama u Europi kada je broj neradnih dana u pitanju. Broj varira između 10 i 15 neradnih dana godišnje. U samom vrhu je i Švicarska, koja ima između 9 i 16 dana godišnje, u ovisnosti od toga pada li praznik na vikend.

Osim BiH i Švicarske, u vrhu je i Bugarska, koja dijeli broj neradnih plaćenih dana sa Švicarcima, od 12 do 16.

Od zemalja regije, Slovenija ih ima 13, kao i Hrvatska, Srbija ima između 10 i 13, Crna Gora i Albanija su na 14 plaćenih neradnih dana godišnje, prenosi N1.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: