BiH je najgora u regiji: Za pokretanje poslovanja potrebno 65 dana

Bosna i Hercegovina na najnovijoj ljestvici o regulativi poslovanja zauzela je 81. mjesto među ukupno 190 zemalja, s pripadajućih 63,87 od maksimalnih 100 DTF bodova, pokazalo je jučer objavljeno izvješće Svjetske banke “Doing Business 2017: Jednake mogućnosti za sve”.

Time je BiH najlošije pozicionirana od svih zemalja regije. Tako je, primjerice, Hrvatska zauzela 43. mjesto, Srbija 47., dok je Makedonija najbolje rangirana u regiji i nalazi se na 10. mjestu ljestvice Doing Business 2017.

Za pokretanje novoga poslovanja u prosjeku sada treba 21 dan diljem svijeta, dok je prije 10 godina trebalo 46 dana, navedeno je u izvješću. U BiH za pokretanje poslovanja danas treba 65 dana, piše Fena.

BiH je prošle godine bila na  83. mjestu ove rang-liste. Prema novom izvješću, BiH je olakšala pokretanje poslovanja smanjenjem uplaćenoga minimalnoga kapitala za društva s ograničenom odgovornošću i povećanjem efikasnosti notarskoga sustava. Ali po pitanju dugotrajnosti postupka, ishođenja građevinskih dozvola, elektroenergetskih priključaka  loše stoji, može se iščitati iz izvješća.

Na čelu liste ponovno se našao Novi Zeland, dok je Singapur preuzeo drugo mjesto od Danske, koja je sada na trećem mjestu. Slijede Hong Kong, Južna Koreja i Norveška, zatim Velika Britanija i SAD.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.