BiH je druga zemlja na svijetu s najvećom dijasporom

Da građani Bosne i Hercegovine, mahom mladi, napuštaju svoju zemlju je već poznata činjenica. Iako bh. državne institucije nemaju točne podatke koliko ljudi je otišlo iz BiH proteklih godina, pretpostavlja se da je riječ o više desetina tisuća ljudi.

Forbes je objavio statistiku rangiranja zemalja svijeta koje imaju najveću dijasporu.

Forbes: BiH na drugom mjestu od ukupno 151 zemlje

Bosna i Hercegovina zauzela je visoko drugo mjesto od ukupno 151 zemlje.

Bosna i Hercegovina koja je proglasila neovisnost 1991. godine tijekom raspada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat, 2020. godine imala je 34 posto stanovništva koje je živjelo u inozemstvu, navodi Forbes.

Prema podacima iz 2021. godine, BiH je za deset godina napustilo 200.000 građana.

BiH za 10 godina napustilo 200.000 građana

Na prvom mjestu je Gvajana, na trećem Albanija. Za Albaniju ističu kako je, nakon 40 godina komunizma i međunarodne izolacije, građanski rat i ozbiljno loše upravljanje financijama držalo tu zemlju u teškom stanju 1990-ih.

Danas, navodi Forbes, skoro trećina stanovništva živi u inozemstvu.

Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi.

Sirija, nacija od oko 28 milijuna domorodaca, sada ima osam milijuna njih – ili oko 30 posto – koji žive u inozemstvu. Južni Sudan, gdje je građanski rat službeno završio 2020., ima udio dijaspore od 21 posto, navodi Forbes i dodaje da najveću dijasporu ima Palestina.

Čak 45 posto Palestinaca je rođeno u inozemstvu. Najmalobrojniju dijasporu imaju SAD koje se nalaze na 151. mjestu s 1 posto dijaspore, a potpuna lista još nigdje gotova.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.