BiH ima spreman scenarij za potencijalne izbjeglice s istoka

Stručnjaci procjenjuju da bi izbjeglice koji iz Srbije žele otići prema zemljama Europske unije mogli krenuti ka Bosni i Hercegovini.

”Naša saznanja su takva da će jedan dio izbjeglica krenuti prema Mađarskoj i Rumunjskoj, a jedan dio mi očekujemo da će krenuti prema Bosni i Hercegovini. Mi smo već poduzeli određene radnje u dogovoru sa Graničnom policijom. Već smo na terenu i radimo sve što možemo ako dođe do naglog ulaska migranata”, kazao je Izet Naim.

Ukoliko se ovaj scenarij i ostvari BiH je spremna. Kapaciteta za prihvaćanje migranata imamo dovoljno.

“Imamo najmoderniji azilantski centar u Trnovu. Stara vojarna koju smo uz pomoć Europske komisije pripremili za tu namjenu. Imamo moderan centar u Lukavici, tako da smo apsolutno spremni. I imigracijski centar u Lukavici”, rekao je Bakir Dautbašić za N1.

BiH ima i vrlo uređene zakone kojim uz minimalne procedure može vratiti migrante sa granice u roku od nekoliko sati.

Granična policija stalno prati kretanja migranata. Istočna granica od Bijeljine do Trebinja pod posebnim je nadzorom. To je i do sada bila najkritičnija ruta kuda su migranti ilegalno prolazili.

“Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, u ilegalnom prelasku državne granice registrirano je 75 osoba. Na granici sa Republikom Srbijom u ilegalnom prelasku otkriveno je 19 osoba, od čega je samo pet iz država visokog migracionog rizika”, izjavila je za N1 glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Tko jos vjeruje da su to izbjeglice..? Kako smo naivan narod..
    Eto, proročanstva se ostvaruju..islamizacija je uistinu kuga 21.stoljeca..
    Sad ih zalimo i smatramo izbjeglicama, a za koju godinu ili u gorem slucaju koji mjesec te iste “izbjeglice” zapocet ce rat!..vec su

  • TO su okupatori naših prostora mi nesmijemo niti jednog pustiti preko granice oni su zlo civilizacije između sebe se kolju od nastanka sada će i nas to sve treba vratiti odakle su došli

Komentiraj: