BiH ima najviše nepismenih i najmanje visokoobrazovanih u regiji

Dok je 1984. godine u BiH bilo 14,4 posto nepismenog stanovništva, a 1991. 9,9 posto, prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi 2,82 posto nepismenog stanovništva. Pismenom osobom smatra se ona koja zna napisati tekst jednostavnim rečenicama.

Kada je u pitanju struktura obrazovanja u našoj zemlji, 21,4 posto stanovništva ima završenu osnovnu školu, 51,1 posto srednju školu, 3,2 posto višu i 9,6 posto visoku školu.
Trideset i šest posto stanovnika u BiH je računalno pismeno, a 38,7 posto okarakterizirano je kako ne posjeduje nijednu računalnu vještinu, piše Večernji list.

U okviru objave rezultata posljednjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini urađena je i usporedba sa zemljama okruženja – Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Usporedba triju indikatora za BiH s pokazateljima iz zemalja okruženja pokazala je kako BiH ima najveću stopu nepismenih – 2,82%, dok Srbija ima 1,96%, Crna Gora 1,50%, a Hrvatska 0,80%.

Kada je riječ o stopi obrazovanih s višom ili visokom stručnom spremom, najniža stopa ovih osoba živi u Bosni i Hercegovini – 12,7 posto, u Hrvatskoj 16,38 posto, u Srbiji 16,23 posto, a u Crnoj Gori 17 posto.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • ovo je već VRIJEĐANJE NAŠE VLASTI PA SKORO SVI SU NABAVILI KUPILI DIPLOME U BANJA LUCI PRIJA RATA SU KUPOVALI U NOVOM SADU -ORGANIZACIJA RADA najčešca kvalifikacija iz NOVOG SADA a sada FABUS hej vlasti kako vas ponižavaju da ste NEPISMENI UZVRATITE IM

  • kamo sreće da nisam iša ni dana u školu sad bi bio bogatiji za 20.000 eura a možda i više sigurno više nemoreš nać posa nisi udbaš nisi špijun nisi na općinskoj listi nisi hrvat ali jesam stoka sitnog zuba HVALA

Komentiraj: