BiH: Hypo banka u velikom minusu

Ukupno 17 banaka na dan 30. rujna 2014. u Federaciji BiH imalo je bankarsku dozvolu. Treći su kvartal završile pozitivnim rezultatom – na razini bankarskog sustava ostvaren je rezultat od 124 milijuna maraka.

Po izvješću Federalne bankarske agencije (FBA), pozitivan financijski rezultat od 153,4 milijuna maraka ostvarilo je 15 banaka, a gubitak u poslovanju u iznosu od 29,4 milijuna maraka iskazan je kod dvije banke. Najbolji financijski rezultat ostvarila je Raiffeisen banka, a Vakufska je zabilježila najveći minus.

Najveće u sustavu

Raiffeisen banka d.d. BiH je u prvih devet mjeseci ostvarila rezultat veći od 60,5 milijuna maraka. Po dobrom poslovanju, u istom razdoblju slijedi ju UniCredit banka s 52,1 milijun te Intesa Sanpaolo s oko 16,8 milijuna maraka dobiti. Najslabije, odnosno negativan financijski rezultat ostvarile su Vakufska i Hypo Alpe-Adria banka. Vakufska banka je bilježila negativno poslovanje od 24,3 milijuna maraka, dok je Hypo bila “u minusu” oko 5,1 milijun maraka. U FBA-i ističu da se u brojnim segmentima poslovanja banaka velika većina odnosi na dvije najveće banke u sustavu.

”Od ukupno ostvarene dobiti 73 posto ili 113 milijuna maraka se odnosi na dvije najveće banke u sustavu, čiji je udio aktive u bankarskom sektoru 48 posto, dok se od ukupnog gubitka od 29 milijuna maraka, samo na jednu manju banku odnosi 83 posto ili 24 milijuna maraka. Analitički podaci pokazuju da ukupno 10 banaka ima bolji financijski rezultat, za 57 milijuna maraka, dok sedam banaka ima lošiji rezultat, za 25 milijuna maraka”, stoji u izvješću FBA-e.

Aktiva bankarskog sustava FBiH na kraju je rujna iznosila 15,8 milijardi maraka, dok su krediti 11,1 milijardu, a depoziti su iznosili 11,8 milijardi maraka. Krediti su zabilježili rast od 2,4 posto ili 260 milijuna KM, dok su rasli ukupni nekvalitetni krediti i to za 10,3 posto i iznosili su 1,75 milijardi maraka. U Agenciji navode da je inače pozitivan financijski rezultat veći za čak 35 ili 32 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Objašnjavaju da je pozitivan učinak na takav financijski rezultat sustava posebno imalo ostvarenje znatno manjeg gubitka kod jedne velike banke (za oko 30 milijuna maraka), veće dobiti kod banaka koje su pozitivno poslovale u istom razdoblju prošle godine (oko15 milijuna maraka), ali i ostvarenje dobiti kod dvije banke koje su prošle godine poslovale s gubitkom (oko 12 milijuna maraka).

”S druge strane, negativan efekt od 25 milijuna maraka je prvenstveno rezultat ostvarenog značajno većeg gubitka kod jedne banke, te ostvarenje manje dobiti kod nekoliko banaka”, tvrde u FBA-i.

Veći prihodi
Kako naglašavaju u FBA-i, najveći utjecaj na poboljšanje profitabilnosti većine banaka prvenstveno je rezultat primijenjenog novog metodološkog pristupa, što posljedično ima utjecaj na manju razinu troškova ispravki vrijednosti. – Ostvaren bolji financijski rezultat u odnosu na isto razdoblje prošle godine rezultat je, prije svega, daljnjeg smanjenja nekamatnih rashoda, ali i troškova ispravke vrijednosti. S druge strane, rast ukupnog prihoda podržan je rastom operativnih prihoda i neto kamatnog prihoda, navodi se u izvješću.

Što se pak prihoda tiče, na razini bankarskog sustava u evidentiranom razdoblju je ostvaren u iznosu od 648 milijuna maraka, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 2 posto ili 10 milijuna maraka. S druge strane, ukupni nekamatni rashodi iznose 524 milijuna KM, sa stopom pada od 4 posto ili 23 milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što se negativno odrazilo na ukupan financijski rezultat sektora.

(Dnevni list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.