BiH: Hara bolest pluća koju liječnici teško otkrivaju

Liječnici u Hitnoj pomoći i u ambulantama Domova zdravlja Županije Sarajevo u zadnjih deset dana imaju povećan broj pacijenata oboljelih od atipične upale pluća. Radi se o teškom viroznom ili gripoznom stanju koje izaziva skrivenu upalu pluća, a može se otkriti samo putem rendgenskog snimanja. Najviše pacijenata u ovu ustanovu javlja se noću, poslije 20 sati.

Gubitak apetita

Ovo je za Avaz potvrdila i direktorica Hitne pomoći Sena Softić – Taljanović, koja je kazala da je posljednja tri dana pomoć zatražilo oko 1.600 pacijenata, a najveći broj njih se javio jer imaju jake simptome gripe. Istaknula je da je situacija alarmantna, jer se prvi put javlja ovoliki broj oboljelih pacijenata.

”Riječ je o neobičnoj upali pluća koju liječnik sa slušalicama teško može otkriti. Pacijent ima visoku temperaturu oko 40, jaka upala dišnih puteva, sinusa i grla, suhi kašalj, slabost, gubitak apetita i zbog svega toga pacijent odaje karakteristike teškog bolesnika. Jedna djevojčica je upućena na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra” navodi Softić-Taljanović.

Liječnici pacijentima daju simptomatsku terapiju, injekciju za spuštanje temperature i preporučuju da se javi obiteljskom liječniku jer možda postoji potreba za RTG snimanje. Stanje je ozbiljno jer nije u pitanju obična viroza.

Pneumolog Teufik Hadžiosmanović iz Doma zdravlja „Omer Maslić”, kazao je za Dnevni avaz da je broj oboljelih od upale pluća povećan, pogotovo je primjetan kod mlađih.

Zagađenost zraka

”Svi imaju slične simptome. Ukoliko se utvrdi da se radi o upali pluća potrebno je uzeti antibiotik i sirup za iskašljavanje. Toplije vrijeme pogoduje razmnožavanju respiratornih virusa kao i velika zagađenost zraka” dodao je Hadžiosmanović.

Da je zrak enormno zagađen potvrdili su i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, gdje su nam kazali da u zraku ima opasnih čestica.

Traženi analgetici za bolove

Direktorica ljekarne Hitne pomoći Bilsena Šahman, kazala je da i u ljekarnama građani najviše traže medikamente kako bi preventivno djelovali.

”Uglavnom uzimaju analgetike za bolove, antipiuretike za temperature, paracetamol i aspirin. Treba uzimati što više C vitamina te za grlo neke preparate s propolisom” rekla je Šahman.

(Avaz.ba)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.