BiH: E-mailom obavijestio 68 radnika da su ostali bez posla – Jabuka.tv

BiH: E-mailom obavijestio 68 radnika da su ostali bez posla

Vlasnik tvrtke Swiss Laser Kitchen u Bihaću poslao je radnicima e-mail kojim ih obavještava da je tvrtka bankrotirala i da je, praktično od jučer, njih 68 ostalo bez posla.

U tijeku je inspekcijski nadzor. Moguća su dva scenarija – stečaj ili bankrot.

Pri povratku s prinudnog godišnjeg odmora prošli tjedan oko sedamdeset radnika tvrtke Swiss Laser Kitchen CH u Bihaću dočekala su zaključana vrata. Vlasnik se nije oglašavao.

Na zahtjev radnika, Županijska inspekcija za rad trenutno vrši kontrolu u samom poduzeću, javlja federalna.ba.

Dokumentacija je tu, prisutni su zaposlenici koji nam daju sve na uvid. Bit će pročitan zapisnik, navodi županijski inspektor Aladin Kadić.

Od jučer je službeno vlasnik digao ruke od ove podružnice tvrtke. Zahvalivši se radnicima na lojalnosti, proglasio je bankrot. Nadležne će institucije vršiti procjene je li moguće pokrenuti stečajni postupak. Radnici traže isplatu jedne plaće, dva topla obroka i uplatu doprinosa za protekla četiri mjeseca.

Nama je važno samo da isplate ono što nam duguju, da nam daju papire i da se mi njih riješimo, priča zaposlenik Aldin Zulić.

Idemo na biro tražiti posao, vidjet ćemo prvo da se definira status, koja su naša prava i onda ćemo dalje svako svojim putem, dodaje Nejla Hrnjica.

Radnici traže svoje dokumente da bi riješili svoj status.

S otkazom oni imaju pravo: određeni broj ih ima pravo na otpremnine. To je sve po našim zakonima, i nakon toga da se mogu prijaviti na biro, navodi Enes Ružnić, predsjednik Gospodarske komore USŽ.

Slična situacija bila je prije nekoliko godina sa slovenskom tvrtkom Tuš, iza koje su ostali nezbrinuti radnici i milijunska dugovanja. Jedno je sigurno, nužna je izmjena naših zakona da bi prava radnika bila zaštićena i onemogućeno ovakvo djelovanje stranih investitora.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.