BiH druga u Europi po broju emigranata

BiH je druga zemlja u Europi po broju emigranata sa 38,9 posto populacije, istaknula je pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmira Tihić-Kadrić na regionalnoj konferenciji “Povezivanje migracija s razvojem zemalja podrijetla na zapadnom Balkanu”.

Kadrić je na skupu održanom 13. i 14. listopada u Sarajevu rekla da emigranti iz BiH spadaju među najobrazovanije i naglasila da je većina njih BiH napustila u ratu, ali da je migracija nastavljena i nakon sukoba, piše Dnevni Avaz.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da trenutno postoji između sedam i osam milijuna emigranata koji vode podrijetlo sa Zapadnog Balkana, što čini četvrtinu ukupne populacije, te da ljudi iz dijaspore u svoje zemlje godišnje pošalju oko 10 milijardi dolara, što je 10 posto bruto društvenog proizvoda regije.

Halilović smatra da je konferencija početak razgovora o velikoj razmjeri emigranata i mogućnosti korištenja njihovih ljudskih, financijskih i socijalnih resursa koje dijaspora može donijeti na zapadnom Balkanu.

Šef Odjela operacija pravosuđa, unutarnjih poslova i reforme javne uprave Delegacije EU u BiH Marija Ferer Hokli rekla je da je EU poslednjih godina počela povezivati migracije sa razvojem, te je 2005. godine usvojila Globalni pristup migracijama, koji se odnosi na dijalog i kooperaciju sa zemljama podrijetla, tranzita i prijema migranata, redukciju negativnog utjecaja odljeva stručnjaka, kao i transfer umirovljenih prava, te socijalne aspekte migracije.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz pomoć Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće direkcije za proširenje pri Europskoj komisiji.

Sudionici konferencije suglasili su se da dijaspora ima veliki potencijal u doprinosu razvoja zemalja regije i istaknuli da je potrebno standardizirati politike migracija i usvojiti sustavni pristup, jer će “smanjenje emigracije iz regije ovisiti od odgovarajućeg ekonomskog razvoja”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.