BiH dobiva iz programa IPA II 90 milijuna eura za poljoprivredu

Poljoprivreda je jedna od mase gospodarskih grana u Bosni i Hercegovini koja iz inih razloga nije niti blizu iskorištena na pravi način pa vijest kako su se “otkočila” sredstva iz IPA II u visini od 90 milijuna eura je značajna za sve bh. proizvođače.

Zbog ustaljene praske politike u BiH da se može dogovoriti samo oko novca koji ide izravno u njihove džepove i kadroviranja, gotovo je proteklih godina bilo pravilo da se novci iz europskih fondova namijenjeni bh. poljoprivredi šalju negdje drugdje, a istovremeno naši proizvođači propadaju pod pritiskom uvoznih proizvoda, navodi Dnevni list.

To se dogodilo sa novcima iz IPA II fondova za razdoblje 2014.-2017., ali usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja sve institucije i poljoprivrednici koji ispunjavaju uvjete mogu povući značajna sredstva.

Sredstva će biti na raspolaganju sljedeće tri godine, a od ovog novca najveći dio koristi imat će neposredni proizvođači, što je novost u odnosu na neke ranije slučajeve i programiranja u nekim drugim oblastima, pojašnjava ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Mirko Šarović.

Pozivi već na jesen

Iz Direkcije za europske integracije BiH, kako prenosi ATV, uvjeravaju kako nijedna razina vlasti u našoj zemlji neće moći sama upravljati novcem iz EU namijenjenim poljoprivredi, nego će sve ovisiti od izbora Europske komisije. Važno je napomenuti kako je trećina novca namijenjena za projekte u ovoj godini.

S obzirom na to da je strategija ruralnog razvoja usvojena 2018. sektor poljoprivrede je mogao biti uvršten u Državni program IPA 2018. U njemu je predviđena podrška u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda u vrijednosti 30 milijuna eura, poručili su iz DEI BiH.

Za sredstva iz IPA fondova, moći će se prijaviti svi poljoprivrednici iz BiH. Prve javne pozive će na jesen realizirati UNDP u okviru projekta “EU4Biznis”.

Nužne promjene

U moru loših vijesti za bh. proizvođače ovo je svakako jedna od boljih. Kada znamo da su poticaji mizerni i redovno kasne ili se oko njih pojavljuju drugi problemi, kako je BiH proteklih godina muku mučila sa poplavama i sušama, kako svake godine sukladno potpisanim sporazumima dodatno liberaliziramo trgovinu jasno je kako bh poljoprivrednici mogu biti konkurentni samo ukoliko se pojačaju ulaganja u ovaj sektor.

Bez ulaganja u infrastrukturu, bez “plavog dizela”, bez transparentnih i većih izravnih poticaja za proizvodnju, bez uvođenje zaštitnih mjera koje nam stoje na raspolaganju, bez povoljnijih kreditnih linija za poljoprivredu nikakvog napretka ne može biti, navodi Dnevni list.

Iz udruge poljoprivrednika upozoravaju kako su sela već pusta te ukoliko se želi nešto mijenjati to se mora raditi po hitnom postupku. S obzirom da su nam i gradovi sve pustiji, bez konkretnih mjera i ulaganja uskoro ćemo ugasiti i ono malo poljoprivredne proizvodnje koja nam je ostala.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.