BiH dobiva 71 milijun bespovratnih sredstava od EU

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je u posjetu Bosni i Hercegovini. U zračnoj luci su je dočekali šef Uzaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Von der Leyen se prvo sastala s članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga se obratila političarima predstavnicima medija i civilnog društva.

Na početku svog obraćanja Ursula von der Leyen je istaknula kako je zadovoljstvo biti u BiH u ovom povijesnom trenutku, piše Večernji list BiH.

Vi ste dio Europe i pripadate EU. Bila je čast vidjeti zastavu EU na znamenitostima u BiH. Vi ste budućnost EU, vaša budućnost je u EU, rekla je Von der Leyen .

Osvrćući se na provedeno istraživanje, predsjednica Europske komisije je istaknula kako građani BiH istinski vjeruju u EU.

Put ka EU je put ka boljoj BiH. Riječ je o tome kako napraviti zemlju o kojoj mladi sanjaju. Dosta generacija je rođeno poslije rata, koje žele ujedinjenu zemlju, učeći na iskustvima iz prošlosti, ali okrenuti ka budućnosti. Zemlja ima jedinstvenu priliku u ovoj generaciji napraviti iskorake. Želim ohrabiti sve vas koji ste danas ovdje da tu priliku iskoriste. Upravo to je cilj naše preporuke za status kandidata BiH za članstvo u EU, kazala je.

“BiH je smještena u srcu Europe”

Napomenula je kako je i u teškim trenucima, poput pandemije COVID 19, ostvaren napredak.

Iskorak je napravljen i ovaj tjedan u suradnji sa EUROPOL-om. Poruka je gdje ima političke volje ima i načina. Sada je prilika da se udruže snage u zemlji. Pozivam vas da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta. Uz vaš rad i angažman BiH će biti zemlja gdje su svi jednaki pred zakonom. Bit će to zemlja koja je privlačna za investitore. U vašim rukama je ključ da se to ostvari. Reforme nisu bitne samo zato što vode u EU, bitne su jer će vašu zemlju učiniti boljim mjestom za one koji tu žive. Dame i gospodo, vrata EU-a su otvorena, rekla je Ursula von der Leyen .

Ponovila je kako je odgovornost novoizabranih dužnosnika da idu ka ovom cilju i naglasila da ih uvjerava da su uz njih.

Podržat ćemo vaše reforme i biti uz vas na tom putu.

Kazala je kako će kasnije otvoriti tunel Ivan koji će unaprijediti vezu Sarajeva sa Mostarom, te kako je on mnogo više od samog tunela.

Tunel Ivan pokazuje kako je BiH smještena u srcu Europe i da treba još više biti ekonomski i trgovinski povezana. Ta suradnja je još važnija napadom Rusije na Ukrajinu, svjesni smo kako je Rusija u energetskom ratu. Zajedno sa vama važno je da se držimo zajedno, naglasila je.

Priča Lane Pudar je priča BiH

Ursula von der Leyen je najavila paket koji sprema EU, paket energetske sigurnosti za zapadni Balkan. BiH će dobiti 71 milijun bespovratnih sredstava.

To je kratkoročna mjera, a pola milijarde eura će biti uloženo u infrastrukturu koja će omogućiti energetsku nezavisnost. Na taj način će biti osigurana i radna mjesta. Ovo je prava prilika koju trebate iskoristiti za veliki iskorak, poručila je.

Osvrnula se i na invaziju Rusije na Ukrajinu i posljedice agresorskog rata koji osjeća cijela Europa i zapadni Balkan.

Znam da su mnogi zabrinuti zbog rata koji je u tijeku, ne samo da je Rusija napala temeljna međunarodna pravila već i ona koja su u ovoj zemlji jamac mira, a tu su i ekonomske posljedice na nas i one koji žive ma zapadnom Balkanu. U vašem je interesu je da surađujemo na našem jedinstvenom tržištu. Zajedno smo nepobjedivi. Rekla bih da imamo jedan novi zamah, vjetar promjena, koji okuplja europsku obitelj, sada je prilika za BiH da učini iskorake. Zajednički proslavljamo preporuku za kandidatski status BiH. Ako ima volje, moguće je sve ostvariti, kazala je.

Spomenula je i Lanu Pudar

Njezina priča je priča ove zemlje. Nije joj lako bilo trenirati u gradu bez bazena, usprkos tome Lana je uspjela. Sada zbog njezina uspjeha novi olimpijski bazen će biti izgrađen u Mostaru. Lana je postala simbol ne samo u rodnom gradu već simbol širom zemlje, njenu pobjedu su proslavljali svi u BiH, bez obzira na granice. To je onaj san vaših mladih o vašoj zemlji, san o ujedinjenosti u svim različitostima. Kao što je to slučaj sa Lanom, taj san je dostižan. Ponavljam da ostajemo iz vas na svakom koraku, poručila je Ursula von der Leyen.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.