BiH: Djeca fizičko kažnjavanje uopće ne prepoznaju kao nasilje u obitelji

Dio djece s područja BiH smatra kako je fizičko kažnjavanje odgojna mjera te u tome ne prepoznaje elemente obiteljskog nasilja, pokazalo je istraživanje u sklopu UNICEF-ova projekta “Pravda za svako dijete”.

Evo, iskreno, gore je kada roditelj viče na dijete nego kada ga udari. Sad imate ekstremnih slučajeva da dijete završi u bolnici. Ili bude u modricama, to je ekstremno. Kada ga malo udari i slično, to ne smatram kao nešto strašno. Batine i jesu dio odgoja, da se razumijemo, ali misli se na nasilje u obitelji kao nasilje, kada otac pije te maltretira i ženu i djecu, samo su neka od promišljanja djece s područja Brčkog koja su sudjelovala u fokus-skupinama prilikom ovog projekta.

Rezultati istraživanja pokazali su i kako većina djece (87 %) zna kome treba prijaviti ako bi se dogodila neka vrsta nasilja u njihovoj obitelji ili obitelji nekog djeteta koje poznaju. S obzirom na to da jedan posto djece nije znalo ili željelo odgovoriti na ovo pitanje, nešto više od desetine djece (12 %) ne zna kojim mehanizmima se treba/može obratiti u slučaju da dožive obiteljsko nasilje ili mu svjedoče.

Gotovo tri petine djece koja su tijekom projekta ”Pravda za svako dijete” navela da znaju kome treba prijaviti nasilje u obitelji (58 %) spontano navodi da to kršenje dječjih prava treba prijaviti policiji. Nešto više od trećine (39 %) navodi da je to škola, 15 % djece navodi nastavno osoblje, a njih 12 % školsku upravu i pedagoga. Petina (20 %) ih navodi centar za socijalni rad. Drugi referalni mehanizmi jako su rijetko (u manje od 2 % slučajeva) ili nisu nikako spomenuti.

Međutim, u ovom slučaju treba istaknuti da je petina djece (19 %) spontano navela kako nasilje u obitelji treba prijaviti nekome iz vlastite obitelji. U većini slučajeva (91 %) mislili su na roditelje, što je jednim dijelom uvjetovano formulacijom pitanja (koja podrazumijeva i nasilje u obitelji drugog djeteta), a također pokazuje da djeca nasilje u obitelji ne povezuju samo s roditeljima nego i s drugim članovima obitelji, navedeno je u rezultatima istraživanja provedenog u sklopu spomenutog projekta, prenosi Večernji list.

Istraživanje je pokazalo kako je prisutna i jedna značajna razlika u entitetima. Naime, djeca iz Republike Srpske češće smatraju da nasilje u obitelji treba prijaviti školskoj upravi nego djeca iz Federacije BiH (17 % naprema 10 %).

Kada je riječ o starosnim razlikama, starija djeca znatno češće nego mlađa navode da nasilje u obitelji treba prijaviti policiji (62 % naprema 53 %) i centru za socijalni rad (24 % naprema 15 %), dok mlađa češće u tom smislu spominju nastavno osoblje (19 % naprema 12 %) i neku osobu iz njihove obitelji (26 % naprema 14 %). Nema značajnih razlika u učestalosti navođenja roditelja unutar ovog odgovora između mlađe i starije djece.

Statistički značajne razlike postoje kada je riječ o spolu djece i tipu naselja u kojem žive. Naime, dječaci češće od djevojčica navode da se nasilje u obitelji treba prijaviti policiji (63 % naprema 54 %), dok djevojčice češće navode da se treba obratiti centru za socijalni rad (23 % naprema 17 %), nastavnom osoblju (18 % naprema 12 %), školskoj upravi (14 % naprema 9 %) i nekome iz njihove obitelji (22 % naprema 16 %), pri čemu opet nema značajnih razlika u učestalosti navođenja roditelja unutar ovog odgovora. Osim toga, djeca koja žive u gradu češće od djece sa sela navode da se nasilje u obitelji treba prijaviti centru za socijalni rad (25 % naprema 16 %), zaključeno je u projektu ”Pravda za svako dijete”.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

    • Za 11:04, jadno tvoje dijete i zena, ako ih imas, a nadam se da ih nemas. Ni jedno ni drugo. Takvi kao ti nisu sposobni za obiteljski zivot.

  • Šupka je izašla iz Raja,hvala Bogu što me majka za neposluh znala malo pecnuti šipkom.
    Ovo danas je sodoma i gomora,pederi imaju nakva ljudska prava,lopova kad ti krade kucu ne smiješ udarit,lezbejke imaju svoja prava,dijete roditelju j… ave po spisku……i to su sve ljudska prava
    FUJ

  • Tako je,danas djeca zlostavljaju roditelje,od svoje pohlepe egoizma sebičnosti.Zašto,zato što ih prijatelji i poznanici za čas oblikuju,posljednja vremena po viđenju poštivanja,strah Božiji umro po odavno,iako su Crkve pune,ide svak pa ću i ja da budem viđen….

  • Nitko normalan svoje dijete neće mlatit. Medjutim od malo šibe mu nista neće biti. Ovo danas je prevršilo svaku mjeru, djeca nemaju nikakva postovanja prema roditeljima, vec ih zapravo zajeb… Kažu moderni pametnjakovici, djeca se mogu odgojit razgovorom i samo razgovorom. Mogu skandinavci i nijemici koji dube na glavi, ako im zapovjedis. Nasa djeca nisu takva, južnjačka.

  • Bio sam mirno dijete i nisam dobivo batine. Par puta sam napravio neku glupost i fasovo zato pokoji samar. Kad god bi doso opet u prigodu da ucinim nesto slicno , sjetio bih se samara i odusto bi od svog nauma. Odrasto sam i nista mi nije naudilo , da su samo samnom razgovarali nebi upamtio i dalje bi cinio gluposti. Nikom nije naudio pokoji samar ili malo sipkom po prknu. Naravno da ko u sveme treba imat zdravu mjeru ali samo od razgovora nema pravog odgoja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.