BiH dijeli četiri milijuna maraka poduzetnicima

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavilo je javni natječaj za dodjelu grant sredstava u 2015. godini namijenjenih razvoju poduzetništva u Federaciji BiH, a kojima će se kroz 11 projekata ukupno dodijeliti 4,15 milijuna maraka.

Od ukupnog iznosa grant sredstava u 2015. godini, najviše sredstava, u iznosu od 1,4 milijuna maraka, namijenjeno je za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz povećanje produktivnosti, unaprjeđenje razvojnog potencijala, odnosno, stvaranje uvjeta za zapošljavanje kroz povećanje gospodarskih aktivnosti, kao i jačanje izvoznih kapaciteta te 700.000 maraka za novoosnovane subjekte malog gospodarstva, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Za ova grant sredstva mogu se prijaviti subjekti malog gospodarstva s većinskim privatnim vlasništvom državljana Bosne i Hercegovine, inovatori, učenici koji se obrazuju za tradicionalne i stare obrte i deficitarna zanimanja, komore, razvojne agencije, fondacije i udruge poduzetnika i obrtnika i obrazovne institucije.

Prilikom raspodijele sredstava prednost će imati subjekti malog gospodarstva registrirani na područjima pogođenim elementarnim nepogodama u 2014. godini. Pored grant sredstava, ovo resorno ministarstvo objavilo je i natječaj za kreditna sredstva za razvoj poduzetništva i obrta na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Kreditni program ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva.

Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, nadilaženje negativnih učinaka gospodarske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Kreditna sredstva će plasirat se putem banke, s rokom povrata sredstava na račun banke do sedam godina, grace razdobljem do dvije godine, uključenim u rok povrata sredstava i kamatnom stopom od 1,5 posto.

Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 maraka, a maksimalan iznos je 400.000 maraka.

Potrebna dokumentacija može se preuzeti na internetskim stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba, a krajnji rok za dostavu prijava je 18. rujna 2015. godine.

(Fena)

2 komentara

  • To je već podijeljeno po sistemu dijeljenja žaka iz Hrvatske.I uvijek ce biti tko je jamio jamio.I nikada nece biti podjela po zaslugama vec po političkoj pripadnosti.Uzet ce one firme koje ce malo od toga dati i političarima.Pa zar treba tu biti puno pametan pogledas one lokalne političare i onako odoka procijeniš da oni ipak imaju mnogo više neg su im mogle njihove plate to priustiti.I onda dalje ni ne trebas razmisljati odakle i kako.I ono iziđoše oni spiskovi invalida i invalidnina kad oni po dvije tri invalidnine sredili sebi babi pradjedu,pa onio nadzorni odbori kad taj isti gdje se god sta nadzirati moglo nadzire i od silnog nadziranja sve to devastirano al on i dalje prima nagrade za nadziranje u ovom slucaju DEVASTIRANJE

Komentiraj: