BiH danas obilježava Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, kada se slavi utemeljenje moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studeni 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđeni su principi jednakosti i slobode.

Bosna i Hercegovina tada je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 izaslanika iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa.

Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Inače, Dan državnosti BiH službeno se slavi samo u Federaciji BiH. Također, Vlada Županije Zapadnohercegovačke kratko je priopćila da je danas neradni dan u toj županiji ne navodeći razloge. Podsjećamo, lani je Vlada ŽZH proglasila ovaj datum neradnim danom, no ne zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • koja kultura izrazavanja zalosno da se netko u 21.stoljecu izrazava na ovakakv nacin.zbog takvih faca jest nam ovakva drzava nismo bolju ni zasluzili

  • Na BiH kakva takva je najviše laju seru obožavatelji lika i djela hdz. Pa tako vam je Francek odlučio i potpisao u Daytonu 1995. I tako će biti dok je svijeta

  • Neradni dan je za državne firme i državne službenike koji inače uživaju u ovoj državi BiH-ni,tako nerade Županija,škole,pošta,elektro i slično.Sve privatne firme i trgovine rade normalno radno vrijeme.Je li to omogućio novi zakon,privatnik može izrabljivati radnika kako hoće ko magare,a državni službenici i državne firme-mislim na radnike zaštićeni ko svete krave. Tako sa visinom plaća,topli obrok,prevoz do bosla,godišnji odmor,porodiljno i slično.. U većine privatnika posebice trgovine i uslužne djelatnosti to možeš samo sanjati,a i to nije preporučljivo da ne dobiješ otkaz radi svoji suludi snova.Je li to ta država svih nas isti i jednaki,ravnopravni. NIJE ovo je država političara,kriminalaca,državni uhljeba,ulizica,znači podobnih a ne radni i čestiti i školovani itd.U ovoj državi pametan čovjek svojom glavom ne smije misliti,jer je kao takav nepodoban i opasan za ovaj uhodani sistem podobni uhljeba i neradnika.Crkva o svemu prilično suzdržana, šutii gleda svoju korist od velikih a i od običnog katoličkog puka.Poneki svećenik se Nediljom odvaži i kritikuje ovakvo stanje na svetoj misi,mislim na izrabljivanje radnika,prisutnost opojni srestava u gradu, ,županiji i onda uveče isti taj ode piti i jesti,bahatiti se sa gazdama i moćnicima koji su doveli do ovoga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.