BiH će uskoro dobiti bespilotnu letjelicu

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla nabaviti sofisticiranu bespilotnu letjelicu, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je o letjelici posebno dizajniranoj za specijalna termalna i ortografska snimanja opožarenih površina iz zraka, ali, kako saznaju novinari ‘Avaza’, ona će se moći imati i druge važne namjene.

Riječ je o letjelici tipa Bramor, koja se trenutno proizvodi u Sloveniji, teškoj svega nekoliko kilograma te opremljenom visokosofisticiranim kamerama radi snimanja velikih površina teritorije.

Novinarima je potvrđeno da BiH, zajedno s Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i Grčkom, sudjeluje u zajedničkom projektu europskih fondova “IPA Adriatic”, koji je baziran na razvijanju modela za prevenciju velikih šumskih požara po standardima EU.

Kako se saznaje, projekt BiH, kao najbolje rangiran, prošao je u drugi krug tehničkog ocjenjivanja u Bruxellesu. Izvor EU za Avaz je rekao da su za implementaciju projekta vrijednog više od deset milijuna eura zadužene znanstvenoistraživačke ustanove iz zemalja partnera.

Formalna prezentacija projekta očekuje se već u rujnu, kada će se znati više detalja kako o samom projektu tako i o nositeljima aktivnosti. Inače, sofisticirane bespilotne letjelice, kako se cijeni, znatno će unaprijediti preventivni pristup i same akcije gašenja požara u našoj državi.

Usporedbe radi, bespilotne letjelice neke sile, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Njemačke, koriste za različite svrhe.

Tako su mediji nedavno objavili izjavu direktora američkog FBI-ja Roberta Milera (Mueller) o tome da su koristili bespilotne letjelice za snimanje u akcijama provedbe zakona, dok je Njemačka nacionalna željeznička kompanija objavila da ih koristi protiv grafitera (autora grafita).

(Bljesak.info)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.